Krónika

Fegyelemmel elkerülhetők a korlátozások

Koronavírus. Csak a szabályok betartásával lehet megfékezni a járvány második hullámát, a védekezés egyik kulcsa, hogy tünetek esetén kerülni kell a közösségeket

Keddre tizenöt újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 4746-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Újabb elhunyt nincs, eddig 605-en vesztették életüket, 3527-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 614 fő. Hatvankét koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük öten vannak lélegeztetőgépen.

Fegyelemmel elkerülhetők a korlátozások
A tömegközlekedésben kiemelkedően fontos az előírt kötelező maszk használata
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A védekezés első szakaszában jól működött az éberség, a fegyelem és a másokért érzett felelősség, és ha ezt továbbra is betartjuk, akkor elkerülhető, hogy újabb, az életünket megnehezítő korlátozásokra kerüljön sor. Az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe – hívták fel a figyelmet a Koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon.

Hangsúlyozták, az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan és elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek. A koronavírus tünetei közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés.

Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Továbbá az íz- és a szaglásérzékelés zavara vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki ezeket észleli magán, kérik hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe, hanem telefonon keresse háziorvosát.

Mindemellett a kockázatos külföldi utazások kerülését, a üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és a távolságtartás betartását kérik.

A többség beadatná a védőoltást

A megkérdezettek többsége szerint lesz koronavírus elleni védőoltás legkorábban egy év múlva, amit a lakosság 55 százaléka nagy valószínűséggel beadatna magának - ez derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) megbízásából végzett országos reprezentatív kutatásból. A magyaroknak mindössze harmada (32 százaléka) gondolja, hogy egy évnél is korábban elérhető lesz mindenki számára a koronavírus elleni vakcina az országban. A megkérdezettek fele szerint egy év múlva, 16 százalék szerint pedig két év múlva vagy később lesz védőoltás. Mindössze két százalék gondolja úgy, hogy egyáltalán nem lesz vakcina. Az AIPM országos kutatása azt is felmérte, hogy milyen gyakran kapnak az emberek nem kötelező védőoltásokat, és melyek a leggyakoribbak ezek közül. A magyarok többsége (64 százaléka) még nem adatott be magának nem kötelező védőoltást. A leggyakoribb az influenza elleni (29 százalék), amelyet a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni (9 százalék) és a járványos agyhártyagyulladás elleni (4 százalék) védőoltás követ.
(PS)

Kapcsolódó írásaink