Krónika

Célba ért a Szputnyik–V, bejegyezték az első vakcinát

Lehet, hogy Oroszország nyerte meg az oltóanyagversenyt

Az orosz elnök lánya is megkapta a koronavírus elleni első bejegyzett szérumot. Világszerte már 20,3 millióan fertőződtek meg.

Célba ért a Szputnyik–V, bejegyezték az első vakcinát
Egészségügyi dolgozók hőmérsékletméréseket végeznek az indiai Mumbaiban
Fotó: AFP/Indranil Mukherjee

Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen jelentette be, hogy hivatalosan is bejegyeztették a világ első koronavírus elleni vakcináját. A Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett oltóanyagot Szputnyik–V-nek nevezték el, utalva ezzel a világ első pályára állított műholdjára, amelyet a Szovjetunió bocsátott fel az űrbe 1957-ben. Az orosz államfő szerint a vakcina átment minden szükséges ellenőrzésen, valamint hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben. Ezt alátámasztandó elárulta, egyik lánya már meg is kapta az oltást. Az orosz egészségügyi tárca szerint a készítmény akár két évig tartó immunitást is kialakíthat. Putyin arról is beszélt, minél hamarabb szeretnék megkezdeni a tömeggyártást, hogy mindenkihez eljuthasson a készítmény, aki igénybe szeretné venni. Oroszországban önkéntes alapon fogják végezni az oltást, elsőként tanárok és egészségügyi dolgozók kapják meg.

Az orosz vakcinával kapcsolatban korábban több tudós is megfogalmazta aggályait. Úgy vélik, a kutatás harmadik fázisa, amely során több ezer emberen tesztelik a hatékonyságát, s ennek megfelelően általában több hónapon át zajlik, nem lett megfelelően elvégezve. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tegnap közölte, egyeztetnek az orosz hatóságokkal arról, hogyan tudnák elfogadni minősített vakcinaként a Szputnyik–V-t. Hangsúlyozták, bármilyen oltóanyag elfogadásának feltétele, hogy a legszigorúbban áttekintsék és megvizsgálják a szérum biztonságát és hatékonyságát alátámasztó kutatási adatokat.

Ismert, az első koronavírus elleni terápiás gyógyszerről már júliusban megállapodott az Európai Bizottság a Gilead gyártó céggel, amely értelmében az EU tagállamaiban, valamint az Egyesült Királyságban az érintettek számára hozzáférhetővé válik a Veklury nevű vírusellenes készítmény. Ez az első, jóváhagyással rendelkező antivirális kezelési módszer, amely a felnőtt és serdülőkorú COVID–19 okozta tüdőgyulladásban szenvedő, oxigénpótlást igénylő betegek kezelésére használható. A gyógyszer elosztása a következő időszakban kezdődhet el.

Hogy a készítményekre szükség van, azt jól mutatják a napi esetszámok. Szomszédaink közül változatlanul Romániában és Ukrajnában a legsúlyosabb a helyzet. Előbbiben tegnapra ismét több mint ezerkétszáz embernél mutatták ki a vírust, így már több mint harmincezer fő kapta el a kórt az országban. Ukrajnában ugyancsak sok, több mint ezeregyszáz ember tesztje lett pozitív huszonnégy óra alatt, amivel már 83 ezer fölé emelkedett a diag­nosztizáltak száma. A legnagyobb gócpont továbbra is Lviv megye, ahol harmadik napja haladja meg a kórházi ágyak leterheltsége az ötven százalékot.

A járvány által leginkább sújtott Egyesült Államokban már jóval ötmillió felett van a kimutatott fertőzések száma, és több mint százhatvanezren hunytak el. Sajtóhírek szerint a kormányzat azt fontolgatja, hogy szigorításokat vezet be a déli államhatárnál, mivel Mexikóban szintén magasak a napi esetszámok, naponta több ezer újabb beteget regisztrálnak az országban.

India változatlanul harmadik helyen áll a fertőzöttségi listán, augusztusban eddig minden országnál több, mintegy ötszázhúszezer újabb aktív esetet jelentettek. A fertőzések nyolcvan százalékát tíz állam teszi ki. A világ legnépesebb államában 2,27 millióan kapták el eddig a kórt, és több mint negyvenötezren vesztették életüket.

Kína eközben bejelentette, augusztus 17-től enyhíti a beutazási tilalmat harminchat euró­pai ország – köztük Magyarország – állampolgáraival szemben, akik így vízumkérelmet nyújthatnak be, ha rendelkeznek érvényes kínai tartózkodási engedéllyel vagy családegyesítésre jelentkeznek.

A Worldometers adatai szerint már mintegy 20,3 millióan fertőződtek meg globálisan. Csaknem 740 ezren vesztették életüket, 13,2 millióan pedig meggyógyultak.

A húsz legsúlyosabban érintett állam a fertőzéseket tekintve
A húsz legsúlyosabban érintett állam a fertőzéseket tekintve
Fotó: Worldometers.info

Kapcsolódó írásaink

Fegyelemmel elkerülhetők a korlátozások

ĀKoronavírus. Csak a szabályok betartásával lehet megfékezni a járvány második hullámát, a védekezés egyik kulcsa, hogy tünetek esetén kerülni kell a közösségeket