Krónika

Több mint nyolc tonna hulladékot gyűjtöttek össze a PET Kupán a Tisza árteréből

Összesen 8,2 tonna, majdnem felerészben újrahasznosítható hulladék gyűlt össze a Tisza árteréből az idei PET Kupán – közölték a szervezők az MTI-vel. A Természetfilm.hu Egyesület azt írta, hogy az összegyűjtött anyagokat fajtánként átválogatva többféle termék gyártásában is hasznosítani lehet. Külön dolgozzák föl a fém és üveg hulladékot, a műanyag palackokat, a kupakokat, valamint a polipropilénből készített csomagolóanyagokat, amelyekből később hajótestek, hajódeszkák készülhetnek.

Több mint nyolc tonna hulladékot gyűjtöttek össze a PET Kupán a Tisza árteréből
Összesen 8,2 tonna, majdnem felerészben újrahasznosítható hulladék gyűlt össze a Tisza árteréből az idei PET Kupán
Fotó: Facebook/Pet Kupa

Minden évben hetven-nyolcvan kilométeres folyószakaszt mentesítenek a hulladékoktól. A Záhony és Rakamaz közötti, csaknem nyolcvan kilométeres részt legutóbb három éve tisztították meg. Újraszennyeződéstől ugyanakkor már nem kell tartani, mert a Felső-Tisza-vidéki hulladékmentesítő géplánc megakadályozza az ártéri lerakódást – írták.

A versenyben induló tizenegy hajó és az őket kísérő vízimentők három egysége a szintén hulladékból készült záhonyi lebegő kikötőből rajtolt el múlt hétfő délelőtt, majd a hétvégén értek célba Rakamaznál. A napi tíz–húsz folyamkilométeres vízi távok megtétele után más-más helyszíneken kötött ki a flotta. A mezőnyben az új egységek mellett több visszatérő csapat volt: például a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál hajója, de ismét elindult a PET Kupa alapító hajója, a Tisza2.

Objektum doboz

A verseny fő támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium, fővédnöke Áder János államfő. A környezetvédelmi akciót idén nyolcadik alkalommal rendezték meg. Tavaly mintegy nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszát.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom