Krónika

Oroszország jövő szerdán bejegyeztetheti a vakcináját

Világszerte már 19,3 millióan fertőződtek meg az új koronavírussal – Első alkalommal vizsgálták kutatók, hogy a BCG-oltás milyen hatással van a Covid–19 tüneteire

Romániában és Ukrajnában sorozatban dőlnek meg a negatív rekordok, Oroszország biztos benne, hogy elsőként készül el az oltóanyaggal.

Oroszország jövő szerdán bejegyeztetheti a vakcináját
Ukrajnában gyorsul a járvány terjedése, az új betegek száma rekordokat dönt
Fotó: AFP/Genya Savilov

Huszonnégy személynél mutattak ki péntekre koronavírus-fertőzést, ezzel Magyarországon már 4621-re emelkedett az azonosított esetek száma. Két idős, krónikus beteg életét vesztette, az országban már 602-en hunytak el a kór okozta szövődmények miatt. Jelenleg 555 aktív fertőzöttet tartanak számon. Müller Cecília országos tiszti főorvos gócponttá nyilvánította Pápát. A városban és környékén huszonkét fertőzöttet tartanak számon, de ez a valóságban több is lehet a tünetmentes betegek miatt.

A nyilvánosságban gyakran felmerült, hogy a tuberkulózis ellen kifejlesztett BCG-oltás bizonyos mértékig hatásos lehet a koronavírus ellen is. Erről eddig egyetlen tudományos kutatás sem készült, most azonban egy holland egyetem szakemberei önkénteseken végzett vizsgálat során arra jutottak, a BCG-oltás hatással lehet a Covid–19 tüneteire. A hollandiai járvány idején a beoltottaknak ugyanis nem volt több tünetük, és nem voltak gyakrabban, súlyosabban betegek, mint az oltatlanok. Az adatokat pozitívan értékelték, de hangsúlyozták, még nem jelenthető ki, hogy hasznos a vakcina a koronavírus ellen. Ismert, a BCG-oltás 1954 óta kötelező az egykori keleti blokk államaiban, így Magyarországon is, míg a nyugat-európai országokban csak ajánlott.

Romániában szinte minden napra jut egy újabb negatív rekord: pénteken ismét minden eddiginél több fertőzést, valamint halálesetet regisztráltak a hatóságok. Huszonnégy óra alatt ötvenen vesztették életüket, ezzel a járvány romániai áldozatainak száma már átlépte a 2600-at. Ezzel egy időben 1378 újabb személy tesztje lett pozitív, ami huszonkettővel magasabb a múlt héten mért negatív csúcsnál. Romániában több mint huszonhétezer aktív fertőzést tartanak számon. Az egyetlen jó hír, hogy valamelyest enyhült a kórházak leterheltsége.

Az ukrajnai helyzet szintén változatlan: tovább gyorsul a járvány terjedése, már az egymást követő harmadik napon döntötte meg az új betegek száma a korábbi rekordot. Péntekre az új fertőzöttek száma megközelítette a másfél ezret. Az országban már csaknem nyolcvanezren betegedtek meg a járvány kezdete óta, és több mint ezernyolcszázan vesztették életüket.

A járványügyi adatok persze nem csak a szomszédos országokban ijesztőek. A világ legnépesebb államában, Indiában is meghaladta a kétmilliót az ismert pozitív esetek száma, ezzel a harmadik ország az Egyesült Államok és Brazília mögött, amely elérte ezt a számot. Az ország hatóságai már több mint huszonkétmillió tesztet végeztek el, az egészségügyi hatóságok szerint az összes eset mintegy 70 százalékát sikerült felderíteniük.

Mexikóban már több mint ötvenezer áldozata van a járványnak, az ország ezzel a harmadik helyen áll világviszonylatban a halálozási ráta szempontjából. Péntekre több mint 6500 újabb fertőzöttet azonosítottak, és csaknem 820-an hunytak el.
Rekordszámú, 1597 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak pénteken a japán hatóságok, a fertőzöttek száma a fővároson, Tokión kívül is megugrott.

Az afrikai kontinensen azonosított esetek száma pénteken átlépte az egymilliót, ennek csaknem felét a Dél-afrikai Köztársaságban mutatták ki, igaz, az ottani hatóságok minden más afrikai országnál több tesztet végeznek. A szakértők szerint a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek.

Az oroszországi Gamaleja Intézet által kifejlesztett vakcina az orosz egészségügyi miniszterhelyettes szerint jövő szerdán megkaphatja a hivatalos bejegyzést. Az orosz vakcinát bírálók ugyanakkor azt hangsúlyozzák, a dokumentáció nem hozzáférhető és nincs világos információ a tesztelés harmadik, szintén jövő hétre ígért, a feltételes jóváhagyást követő, korábbi közlések szerint októberben lezáruló tömeges szakaszáról sem. Oroszország a negyedik helyen áll a világban a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve.

A Worldometers adatai szerint 19,3 millióan fertőződtek meg globálisan. Több mint 718 ezren elhunytak, 12,4 millióan meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom