Krónika

Az elmúlt öt évben mérték a legforróbb júliusokat

Még Szibéria is melegedik

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S) legfrissebb adatai szerint az elmúlt öt év során mérték a három legforróbb júliust.

A 19. század közepe óta vezetett hőmérsékleti feljegyzések szerint az ideinél csak a tavalyi, valamint a 2016-os július volt melegebb. A kutatók szerint ez azt jelzi, hogy egyáltalán nem alkalmi jelenségről beszélünk, hanem a felmelegedés folytatódni fog. Az elmúlt hónapban az amerikai Új-Mexikó és Texas államokban is rekordhőmérsékletet mértek, a Közel-Keletet ugyancsak rekordhőség sújtja, Bahreinben például az elmúlt százhúsz év legmelegebbje volt az idei július. A szolgálat szerint a műholdas felvételek jégmentes vízfelületeket mutatnak csaknem mindenhol a szibériai partvonal mentén, amely azért is szomorú, mert ez még néhány éve egy kizárólag jégtörők által is nehezen járható hajózási útvonal volt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom