Krónika

Bejrút dühös, és azonnali válaszokat akar

A libanoni kormány a kedd esti robbanásért felelősek elszámoltatását ígéri. Eközben a lakosság a gyenge államvezetést okolja, amiért nem léptek időben, hogy megakadályozzák a tragédiát.

Bejrút dühös, és azonnali válaszokat akar
Katonák a katasztrófa helyszínén. Továbbra is vizsgálják a baleset körülményeit
Fotó: AFP/Thibault Camus

Házi őrizetbe helyeztek több kikötői illetékest Bejrútban, a kedd este történt brutális erejű robbanással összefüggésben. A libanoni központi bank csütörtökön elrendelte a bejrúti kikötő és a libanoni vámhatóság vezetői számláinak befagyasztását. Az utasítás értelmében Haszan Korajtem, a bejrúti kikötő főigazgatója, valamint Badri Dáher, a libanoni vámhivatal főigazgatója és öt további kikötői és vámhivatali illetékes számláit nem csak befagyasztják, hanem a banktitkokat védő törvény hatálya alól is kivonják.

A libanoni kormány fogadkozik, hogy elszámoltatja a felelősöket, és ígéretet tettek, hogy a legmagasabb büntetést szabják ki. Bejrútban kéthetes szükségállapotot hirdettek, a katonai hatóságokat pedig azonnali hatállyal különleges biztonsági jogkörökkel ruházták fel.

A kormányzatnak szüksége is van rá, hogy erősnek mutatkozzék, a libanoniak ugyanis válaszokat követelnek. A tragédiát követő sokk és félelem mára haraggá változott. A közel-keleti államot ugyanis komoly gazdasági nehézségek sújtják, amelynek következményeként a libanoni font az elmúlt időszakban értékének nyolcvan százalékát elvesztette, és az elégedetlen lakosság már tavaly októberben tüntetett a politikai vezetők ellen.

A keddi baleset a számukra most ismét a kormányzat gyengeségét jelzi: bírósági dokumentumok és levélváltások ugyanis azt bizonyítják, hogy a tragédiát korábban többször is előre jelezték, legutóbb féléve. Ezekben a hatóságok arra figyelmeztettek: egész Bejrút felrobbanhat, ha nem szállítják el a 2750 tonna ammónium-nitrátot.

Az ország számos pontjáról érkeztek civilek, hogy megtisztítsák a várost a törmelékektől. „Próbáljuk megjavítani ezt az országot. Kilenc hónapja próbáljuk megjavítani, de most a magunk módján fogjuk megtenni” – nyilatkozta feldúltan az AFP hírügynökségnek Melissa Fadlallah, egy utcai önkéntes, mondván, ha igazi államvezetésük lenne, szerda óta az utcán lennének és takarítanának.

Az ország számos pontjáról érkeztek civilek, hogy megtisztítsák a várost a törmelékektől
Az ország számos pontjáról érkeztek civilek, hogy megtisztítsák a várost a törmelékektől
Fotó: AFP

Csütörtökön tovább folytatódott a túlélők utáni kutatás, még több tucatnyi eltűntet tartottak nyilván a hatóságok. Legkevesebb 137-en vesztették életüket, a sérültek száma megközelíti az ötezret. A sérültek között van csaknem száz ENSZ-alkalmazott, illetve családtagjaik. Kiderült, a robbanást követően elsüllyedt egy óceánjáró is, amely a kikötőben horgonyozott le. Az Orient Queen fedélzetén tartózkodók közül ketten hunytak el. Az továbbra sem tisztázott, mi okozta az első detonációt, amely végül a második, jóval erősebbhez vezetett, változatlanul úgy hírlik, egy petárdaraktár gyulladt ki.

Közben újabb és újabb felajánlások érkeznek a külföldi országok részéről és számos segélycsomag már el is jutott Bejrútba. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte, több mint 33 millió eurót (mintegy 11,6 milliárd forintot)  mozgósít a sürgős egészségügyi igények kielégítésére, az orvosi ellátás támogatására és a szükséges felszerelések beszerzésére.

Béchara Boutros Rai, a maroniták antióchiai pátriárkája levélben mondott köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek hazánk részvétnyilvánításáért, valamint a károk elhárításához nyújtott egymillió eurós támogatásért. A segélyösszeg csütörtök délelőtt eljutott a Libanoni Maronita Egyházhoz.

Kihallgattak Cipruson egy oroszt az ammónium-nitráttal kapcsolatban

A ciprusi rendőrség kihallgatott csütörtökön egy orosz férfit, miután nyilvánosságra került, hogy az illetőnek köze volt ahhoz a hajóhoz, amelyen a bejrúti kikötői negyedet romba döntő 2750 tonna ammónium-nitrátot szállították.

„A libanoni hatóságok kérték, hogy keressük meg és hallgassuk ki a férfit, amit meg is tettünk” - közölte a ciprusi rendőrség szóvivője. Hozzátette, hogy a válaszokat elküldték Bejrútba.

A férfit, Igor Grecsuskint nem vették őrizetbe, csak az Interpol libanoni irodájának kérésére kihallgatták a hajó rakományáról.

 Tizenhat embert vettek őrizetbe a robbanással kapcsolatban

 Tizenhat embert vettek őrizetbe a libanoni hatóságok a bejrúti kikötői negyedet romba döntő robbanással kapcsolatban - közölte az NNA helyi hírügynökség csütörtök este az ügyben illetékes katonai törvényszékhez rendelt kormánybiztosra hivatkozva.

Fadi Akiki tájékoztatása szerint a kikötői és a vámhatóság legalább tizennyolc tisztviselőjét kérdezték ki eddig.

"Tizenhat embert vettek őrizetbe közülük a vizsgálat részeként" - idézte Akikit az NNA. Mint mondta, az érintettek között olyan munkások is vannak, akik a 12-es számú raktárnak az építéséért, illetve karbantartásáért feleltek, amelyben a 2750 tonna ammónium-nitrát berobbant.

Az illetékes szerint a katasztrófa helyszíne lezárva marad a vizsgálatok befejezéséig. Hozzátette, hogy a nyomozás a libanoni hadsereg és a belügyi biztonsági erők hírszerzési részlegének felügyelete alatt folyik.

Kapcsolódó írásaink