Krónika

Koronavírus: India szomorú rekordot döntött

Románia reménykedik, Belgiumban sok az új eset, Franciaországból elgondolkodtató adatok érkeztek, Olaszországban a hivatalosan közöltnél többen fertőződtek meg

A járvány stabilizálódásában bíznak Romániában, Ukrajnában nem lassul a vírus terjedése. Indiában a legmagasabb napi halálozási adatot regisztrálták a világ összes országa közül.

Egy nap alatt kilenc újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ezzel 4533-ra emelkedett az azonosított esetek száma Magyarországon. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, ő volt a járvány 598. áldozata. Jelenleg ötszáznegyven aktív esetet tartanak nyilván.

Ukrajnában továbbra sem lassul a vírus terjedése, tegnapra ismét ezernél is magasabb esetszámot jegyeztek fel, velük együtt már több mint hetvennégyezren betegedtek meg. Romániában keddre újabb 1232 embernél mutatták ki a kórt. A hatóságok a helyzet enyhülésében bíznak, mivel ez a szám néhány százalékponttal elmarad az utóbbi hét átlagától, vagyis a napi esetszám az elmúlt héten napi ezerkétszáz közül stabilizálódott. További reménykedésre ad okot, hogy május 23. óta először csökkent a reprodukciós ráta egy alá, amely azt mutatja, egy ember hány másikat fertőz meg. Az adatokat beárnyékolja azonban, hogy keddre minden korábbinál többen, negyvennyolcan hunytak el a vírus miatt. Bulgáriában szintén felszökött a fertőzések és a halálesetek száma. Egy nap alatt kétszáznégyen betegedtek meg, és tizenhatan vesztették életüket. Egy reprezentatív felmérés szerint Olaszországban a hivatalos adatokhoz képest hatszor többen fertőződhettek meg. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a lakosság 2,5 százalékánál fejlődhetett ki a vírus ellenanyaga, ez csaknem másfél millió embert jelent. A vizsgálat figyelembe vette az egyes régiókat is, a legsúlyosabban érintett Lombardiában a lakosok 7,5 százalékánál lett pozitív az ellenanyagteszt. Franciaországban három nap alatt csaknem 3400 új beteget regisztráltak, ezzel párhuzamosan egyre többen, mintegy 380-an szorulnak intenzív ápolásra. Az országban eddig több mint 225 ezren fertőződtek meg, az áldozatok száma meghaladja a 30 ezret. Folyamatosan növekvő napi átlagos új esetszám mellett a koronavírussal március eleje óta regisztráltak száma kedden átlépte a 70 ezret Belgiumban.

India tegnap negatív rekordot ért el: egy nap alatt nyolcszázhárom ember vesztette életét, globálisan ez a legmagasabb napi halálozási adat a járvány kezdete óta. Az ázsiai állam a harmadik legfertőzöttebb ország az Egyesült Államok és Brazília mögött.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte már 18,5 millióan fertőződtek meg. Az elhunytak száma a hétszázezer felé közelít, 11,7 millióan pedig meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink