Krónika

Felavatták Genova új átkelőjét

Csaknem két évvel a Morandi híd tragédiája után elkészült, és holnaptól már üzemel a Szent György nevét viselő átjáró

Egy kettéhasított város újjászületését ünnepelték tegnap Genovában, ahol átadták a 2018-ban leomlott Morandi híd helyére épült új átkelőt. Az áldozatok hozzátartozói szerint viszont nincs mit ünnepelni.

Felavatták Genova új átkelőjét
Az építkezés a járvány alatt sem állt le, a munka szigorú előírások mellett zajlott
Fotó: Facebook

Rekordidő, két év alatt készült el Genovában az összeomló Morandi híd helyére épült átkelő. Az új hidat, amely Szent György (San Giorgio) nevét viseli, tegnap avatták fel. A ceremónia az olasz himnusz felcsendülésével kezdődött, amelyet az áldozatok nevének felolvasása, majd háromperces csend követett. Az átadáson részt vett Sergio Mattarella köztársasági elnök, Giuseppe Conte miniszterelnök mellett négyszázötven meghívott vendég is. A hidat hivatalosan holnap adják át a forgalomnak.

Emlékezetes, 2018. augusztus 14-én az egész ország nyaralt, amikor a híradók sokkoló képsorokat tettek közzé a pillanatok alatt összeomló hídról, amely hatalmas porfelhőt hagyva maga után dőlt le, pontosan 11 óra 36 perckor. Voltak, akik az orruk előtt látták beszakadni az aszfaltot, olyanok is, akik a hátuk mögött hullámzó úttestet érzékelték, sokaknak azonban életük utolsó utazása volt a hídon való átkelés. A tragédiában negyvenhárman vesztették életüket, és több mint ötszázhatvanan maradtak otthon nélkül. A városban aznap heves esőzés volt, hatalmas villámok világították meg az égboltot. Először a több mint egy kilométeres híd 250 méteres központi szakasza engedett, amely maga után rántotta a központi tartópillért és az úttestet. Harminc autó és három kamion kilencvenméteres magasságból zuhant a folyóba, illetve a vasúti sínekre.

Genova városa a tragédiát követően szilárd elhatározással nekilátott a híd újjáépítésének. A munkálatok megszakítás nélkül folytatódtak az egészségügyi vészhelyzet alatt, a kijárási tilalom napjaiban is. Folyamatos orvosi ellenőrzés és szigorú előírások mellett dolgoztak, hogy mielőbb megszülethessen a város infrastrukturális összekötője.

Bár az újjáépült híd büszkén áll, a tragédia azonban sokak számára nyílt seb marad egy életen keresztül. A katasztrófa túlélői is megünnepelték az új híd átadását. Salvatore Roccónak a háta mögött omlott a mélybe a híd. „Csodálatos módon éltem túl a tragédiát” – nyilatkozta a sajtónak. Az áldozatok családtagjai azonban távol maradtak az eseménytől. „Nincs mit ünnepelni” – vallják, akik szeretteiket vesztették el a romok alatt. A híd összeomlásáért felelős vállalatok, a karbantartás során mulasztásokat elkövetők elszámoltatása folyamatban van. Az elhunytak családtagjai igazságszolgáltatást követelnek.

A Morandi híd Olaszország egyik legfrekventáltabb hídja volt, nemcsak a genovaiak, hanem a Milánóból Rómába tartók számára is központi útvonalnak számított. A fél évszázada, 1963 és 1967 között tervezett és épített híd Riccardo Morandi építészről kapta a nevét. A Genovát átszelő Polcevera folyót ívelte át. Az akkoriban remekműnek számító, 1182 méter hosszú, tizennyolc méter széles híd kilencven méter magasan kötötte össze Genova városának két dombját. A helyiek Brooklyn hídnak nevezték.

Kapcsolódó írásaink