Krónika

Aggasztó vírusadatok érkeztek Európából

Koronavírus. Románia nagyvárosaiban már nincs elég hely a kórházakban, Horvátországban és Ausztriában magas a napi fertőzöttek száma, de Németországban is nagyon sok az új eset

Változatlanul terjed a koronavírus a szomszédos országokban. Németország spanyol régiókat nyilvánított kockázatos területté.

Aggasztó vírusadatok érkeztek Európából
Koronavírusos beteget ápolnak a temesvári kórházban
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Továbbra is aggasztó járványügyi adatok érkeznek több szomszédos országból. Ukrajnában pénteken harmadik napja regisztráltak ezer feletti új beteget, húszan pedig életüket vesztették. Az országban már csaknem hetvenezren betegedtek meg. Szerbiában mintegy háromszázhúszan fertőződtek meg egy nap alatt. A járvány kezelésével megbízott válságstáb szerint csökken a fertőzöttek száma, több városban napok óta nem jelentettek újabb eseteket. A szerb elnök, Aleksandar Vučić közölte, az elsők között szeret­nék megvásárolni a védőoltást, és a vakcinát várhatóan ingyen tudják majd biztosítani a lakosságnak.

Romániában tizedik napja haladja meg már az egy nap alatt diagnosztizált esetek száma az ezret. Bukarestben és több nagyvárosban helyhiány alakult ki a kórházak intenzív terápiás részlegein. Horvátországban már 727 aktív estet tartanak számon, miután tegnap hatvanhét újabb beteget regisztráltak. A ható­ságok szerint a fertőzések többsége különböző összejövetelekhez – temetések, esküvők, legény- és leány­búcsúk – köthető. Ausztriában pénteken 175 beteget diagnosztizáltak a külügyminisztérium összegzése szerint, ezzel negyedik napja van száz felett a napi fertőzések száma. Több mint huszonegyezren betegedtek meg eddig nyugati szomszédunknál.

A német egészségügyi minisztérium pénteken kockázatos területté nyilvánított három spanyol tartományt, Katalóniát, Aragóniát és Navarrát, miután a régiókban az elmúlt hét napban átlépte a százezer lakosra jutó új fertőzöttek száma az ötvenet. A hazatérőkre vírustesztelési kötelezettség léphet életbe. Az országban felerősödött a járvány, csütörtökön az eddigi legmagasabb napi csúcsot regisztrálták.

A Worldometers.info adatai szerint a világon már 17,5 millióan fertőződtek meg. Több mint 677 ezren elhunytak, mintegy 11 millióan pedig meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink