Krónika

Drágul a parkolás Budapesten, sokfelé visszaáll a vasúti alapmenetrend

Több jogszabály is módosul augusztus 1-jétől.  A fővárosban számos zónában emelkednek a parkolási díjak, tíz vasútvonalon visszaáll a megszokott alapmenetrend. Emellett azoknak, akik külföldről hazatérve hamarabb akarnak szabadulni a kötelező házi karanténból, immáron fizetőssé válik a koronavírusteszt, de szigorodik az airbnb-lakások kiadásának szabályozása is - derül ki a napi.hu összeállításából.

Drágul a parkolás Budapesten, sokfelé visszaáll a vasúti alapmenetrend
A fővárosi önkormányzat korábbi döntése alapján számos díjzónában emelkednek a parkolási díjak Budapesten
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Fizetőssé válik a házi karantént kiváltó koronavírusteszt

Ahogy arról korábban mi is írtunk, szombattól a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek kell fizetniük a kéthetes kötelező házi karantént kiváltó PCR-teszteket.

Az országba lépők a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át, kapnak egy értesítést a kötelező karantén elrendeléséről, valamint egy piros cédulát, amit kötelesek elhelyezni a lakásuk ajtaján.

Aki mentesüni szeretne a karantén alól, annak az országba lépést követően kérelmet kell benyújtania a területileg illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz, melynek díja háromezer forint. A kérelmező ezután kap egy rendelkezést, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet.

Drágul a parkolás Budapesten

A fővárosi önkormányzat korábbi döntése alapján számos díjzónában emelkednek a parkolási díjak, emellett bővül a parkolási zóna Zuglóban, a XII., és a XIII. kerületben. Négy kerületben (a II., a XII., a XIII. és a XIV. kerület) egyes parkolási zónáiban eggyel magasabbra ugranak a díjtételek.

A MÁV Zrt. tíz vasútvonalon visszaállítja a korábbi, megszokott alapmenetrendet. A veszélyhelyzet alatt június 6-tól csökkentett vasúti menetrendet vezettek be a regionális vonalakon és pótlóbuszokat állítottak forgalomba. A MÁV ezt felülvizsgálta, így a Zalaegerszeg-Bajánsenye-Őrihódos, Nagyatád-Somogyszob, Gyékényes-Barcs-Szentlőrinc, Vác-Nagyoroszi-Balassagyarmat, Balassagyarmat-Ipolytarnóc, Kál-Kápolna-Kisújszállás, Karcag-Tiszafüred, Debrecen-Tiszalök, Mezőtúr-Szarvas-Mezőhegyes, Kecskemét-Lakitelek-Szolnok vonalakon állítja vissza az alapmenetrendet augusztus 1-jétől. Több regionális vonalon pedig az utazási igényekhez igazodva módosítják a pótlóbuszok közlekedési rendjét.

Újra jár a Libegő

A BKV Zrt. korszerűsítette a Zugligeti Libegőt, amely augusztustól minden nap közlekedik majd, 10 órától este 7 óráig. A felnőtteknek egy utazás 1200 forintba kerül, a retúrjegyért 1600 forintot kell fizetni. A gyerekek ennek a feléért libegőzhetnek. A rekonstrukció keretében felújított hajtásrendszerrel biztonságosabbá vált a Libegő üzemeltetése, amely Magyarország első személyszállító drótkötélpályájaként már 1970 óta szállítja az utasokat a János-hegyre s vissza.

Jön az Airbnb-szigor

Ugyancsak holnaptól a július 21-én kihirdetett, Airbnb-törvénynek is nevezett jogszabályváltozás, amelynek értelmében ezentúl az önkormányzatok időben korlátozhatják a magánszálláshelyek kiadását.  A települések, a budapesti kerületek és a fővárosi önkormányzat saját területén felhatalmazást kaptak arra, hogy megállapítsák, legfeljebb hány napra adható ki magánszálláshely és egyéb szálláshely egy naptári évben.

Az új szabályok értelmében magánszálláshelynek tekinthető a magánszemély, vagy egyéni vállalkozó legfeljebb nyolc szobás és tizenhat ágyas lakása, üdülője, míg egyéb szálláshelynek a más tulajdonban álló, nem szálláshely-szolgáltatási céllal hasznosított, legfeljebb 25 szobás és száz ágyas épületrészek számítanak, ahol az egy szobában található ágyakat külön-külön is kiadják. Az indoklás szerint a rövid távú lakáskiadás nagyarányú elterjedése az ingatlan- és albérletárakat is megnövelte, emellett a társasházi együttélésben is konfliktusokat okozott.

Kapcsolódó írásaink

Az Airbnbn túl is van élet

ĀJúlius végén minden évben várható egy nagyobb mozgás a lakáskiadások terén, jellemzően a felvételi ponthatárok kihirdetése után élénkül meg a kereslet