Krónika

Nem több, hanem egy nagy hullám lehet

Koronavírus: egyre több a fiatal fertőzött, ez állhat az Európa-szerte emelkedő esetszámok mögött

Európában továbbra is terjed a járvány, Románia szigorít.

Nem több, hanem egy nagy hullám lehet
Megkezdődött tegnap a mekkai zarándoklat Szaúd-Arábiában, szigorú korlátozások mellett. A szertartáson csak a királyságban élők kis csoportja, alig ezer ember vehet részt. Ők speciális karszalagot kapnak, amely negatív teszt után rögzíti hollétüket, a zarándoklat előtt és után pedig karantént ír elő. (VB)
Fotó: AFP

A fiatalok körében egyre több a fertőzött, s ez lendületet adhatott annak, hogy Európa-szerte nőni kezdett a betegek száma – erről beszélt egy interjúban Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója. A BBC összefoglalója szerint Hollandiában egyre több fiatalnál mutatják ki a fertőzést, Franciaországban és Spanyolorszában szintén arra panaszkodnak a hatóságok, hogy nem tartják be a szabályokat. Kluge egyébként pozitív példaként említette Olaszországot, amely szerinte most sokkal jobb helyzetben van, mint amilyenben korábbi járványhelyzetét figyelembe véve lehetne. Eközben Nagy-Britanniában Spanyolország után további országok, Belgium, Luxemburg és Horvátország is felkerülhetnek a karantén-listára.

A WHO még kedden hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány esetében nem lehet hullámokban gondolkodni, és az északi féltekén nem szabad nyáron sem könnyedén venni a koronavírus terjedését, hiszen ez a kórokozó nem viselkedik az influenzához hasonlóan szezonálisan. Vagyis ez alapján úgy tűnik, nem több, hanem egy nagy hullámról beszélhetünk, amelynek görbéje hol emelkedik, hol csökken.

Időközben keleti szomszédunkban, Romániában több mint egy hete mindennap meghaladja az ezret az új esetek száma. Szerdára 1182 új fertőzést és harminc halálesetet jelentettek. Újabb regionális korlátozások bevezetéséről döntöttek, és a fertőzési gócok túlterhelt kórházaiban kialakult személyzethiány pótlása érdekében a szaktárca a héten megkezdi orvosok és ápolók ideiglenes áthelyezését. Az MTI tudósítása szerint kedden Arges megyében kültéren is kötelezővé tették a védőmaszk viselését, illetve már múlt héten betiltották a vásárokat, és bezártak a strandok. Csütörtöktől kötelező lesz a maszk viselése a nyílt köztereken a szomszédos Dambovita megyében is. A helyi operatív törzs további ajánlást is megfogalmazott (például a vendéglátóhelyekre vonatkozóan), amelyeket a kormány akár kötelezővé is tenne. Az országban eddig is kötelező volt a védőmaszk viselése minden zárt, nyilvános térben és a kétméteres távolság megtartása a strandokon, a Fekete-tenger partját ellepő nyaralók azonban nem tartják be ezeket az előírásokat: nappal a strandokon, éjszaka pedig a szabadtéri szórakozóhelyeken hatalmas tömegek gyűlnek össze.

Ukrajnában ezer fölött van az egy nap alatt regisztrált új betegek száma és egyre nő a kórházi kezelésre szorulók száma.

A Worldometers.info szerda esti adatai szerint elérte a 17 milliót a fertőzöttek száma globálisan. Eddig több mint 666 ezren hunytak el, 10,5 millióan pedig meggyógyultak.

Röviden

EGYESÜLT ÁLLAMOK: Hat tagállamban – Arkansas, Kalifornia, Florida, Montana, Oregon és Texas – is rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált megbetegedések száma. Huszonnégy óra alatt csaknem ezerháromszázan vesztették életüket. Május óta nem volt egy nap alatt ennyi áldozata a járványnak az országban.
 

BRAZÍLIA: Huszonnégy óra alatt 921-en vesztették életüket az országban, és több mint negyvenezren betegedtek meg. Brazíliában már csaknem 25, millió fertőzöttet azonosítottak, ezzel a második legsúlyosabban érintett ország az Egyesült Államok mögött.


INDIA: A 12,5 milliós lakosú Mumbai nyomornegyedeiben élők 57 százaléka kaphatta el a vírust – állapította meg egy kormányzati kutatás, amely során 6900 embert teszteltek. Azok akik a nyomornegyedeken kívül élnek, sokkal kisebb eséllyel betegedhettek meg a vizsgálat alapján. Indiában már 1,5 millió beteget azonosítottak, tizenkét nap alatt félmillióval nőtt az igazolt esetek száma.


AUSZTRÁLIA: Melbourne után Sydney-t is gócpontnak minősítették a hatóságok. A szomszédos Queensland állam korlátozásokat vezetett be a nagyvárosból és környékéről érkező látogatókra: a Sydney-ben élőket nem engedik be a régióba, míg a hazatérőket két hétre karanténba helyezik.

Tizenegy napja nincs magyar áldozat

Egy nap alatt kilencen fertőződtek meg, ezzel 4465-re emelkedett hazánkban az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma – közölte a Koronavirus.gov.hu kormányzati portál. Mint írták, ezúttal sem volt áldozata a járványnak, így az elhunytak száma július 18. óta változatlanul 596, eddig 3339 ember épült fel a betegségből. Jelenleg ötszázharminc aktív fertőzéses esetet tartanak számon, közülük hetvenhat beteget ápolnak kórházban, hatan vannak lélegeztetőgépen. Házi karanténban 8683-an vannak. Mint megírtuk, az Egységes Magyar Izraelita Hitközösség (EMIH) két hétre szünetelteti az istentiszteleteket, miután több tagjuk megbetegedett, egyikük tesztje pedig pozitív lett. Kiderült, hogy Köves Slomó rabbi szintén elkapta a koronavírust – közölte a EMIH. Mint írják, a további, tüneteket mutató tagok tesztelése folyamatban van, illetve azok szűrését is elkezdték, akik tünetmentesek voltak az elmúlt másfél hétben, de kontaktusba kerülhettek a vírushordozókkal. Mind a rabbi, mind a közösség tagjai jól vannak – írták.
(VB)