Krónika

Nem ereszti a vírus Európát

Romániában, Ukrajnában és Lengyelországban is rekordmagasak a napi fertőzöttségi adatok, Ausztriában napok óta száz fölött az új esetek száma

Sorra dőlnek meg a napi rekordok a szomszédos országokban, Magyarországon bár enyhén növekedett a pozitív esetek száma, csaknem két hete nincs áldozata a járványnak.

Nem ereszti a vírus Európát
Rendőri ellenőrzés Kijev belvárosában. Nem enyhülnek a karanténintézkedések
Fotó: AFP/Sergei Supinsky

Hazánkban megugrott a fertőzöttek száma, miután csütörtökre tizenkilenc magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést – szerdán ez a szám csak kilenc volt.

Ezzel 4484 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így az áldozatok száma változatlanul 596 fő, 3346-an pedig már meggyógyultak. Hetvenhat koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen.

Romániában tegnap újfent megdőlt a napi rekord, 1356 ember tesztje lett pozitív huszonnégy óra alatt. Az országban már több mint húszezer aktív esetet tartanak számon. A román kormány azonban nem vezetett be országos szintű korlátozásokat, hanem a helyi szinten alakult operatív törzsekre bízta annak eldöntését, szükség van-e az adott régióban szigorításra. Így a megyei vészhelyzeti bizottságok dönthetnek a maszkviselési kötelezettségről, a szórakozóhelyek nyitvatartásáról vagy a tömegrendezvényekről.

A járvány változatlanul gyors ütemben terjed Ukrajnában. Északkeleti szomszédunknál csütörtökön ismét rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált betegek száma, csaknem ezerkétszázan fertőződtek meg. Kijevben szintén megdőlt a napi csúcs.

Nemrég kisebb járványgócként azonosítottak egy népszerű ausztriai üdülőhelyet, Wolfgangsee-t, ahol legalább hatvanketten betegedtek meg. A hatóságok szerint egy 16–17 éves fiatalokból álló csoporttól indulhatott ki a helyi járvány. Mintegy ezerkétszáz ember – köztük vendégek, a személyzet és a helyi lakosok – tesztelését kezdték meg.

Ausztriában harmadik napja meghaladja a százat az egy nap alatt diagnosztizált betegek száma, csaknem huszonegyezren betegedtek meg eddig. Bécsben bezárnak egy ideiglenes gondozóközpontot, ahol az elmúlt hónapokban 294 fertőzöttet, vagy fertőzésgyanús esetet kezeltek.

A lengyel kormány közben fontolgatja, hogy kötelező házi karantént ír elő azok számára, akik olyan országból térnek vissza, ahol intenzíven erősödik a járvány. Az országban tegnap szintén rekordmagas napi emelkedést jegyeztek, 615 újabb fertőzéssel.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte 17,3 millióan fertőződtek meg, csaknem 673 ezren vesztették életüket, több mint 10,8 millióan pedig meggyógyultak.

Röviden:

NAGY-BRITANNIA: A második hullám elkezdett végigsöpörni Európán – erről beszélt Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Sky Newsnak. Mostantól legalább tíz napig kell karanténba vonulnia annak, akinek pozitív tesztje vagy koronavírus-gyanús tünetei vannak. Eddig ez csak hét nap volt. Boris Johnson miniszterelnök arra kérte a briteket, hogy belföldön nyaraljanak.

A Spanyolországból hazaérkezőknek továbbra is karanténba kell vonulniuk, és újabb országok kerülhetnek fel erre a listára. Már csaknem 46 ezren hunytak el a koronavírus következtében.

SPANYOLORSZÁG: Több mint négyszáz aktív járványgócot tartanak nyilván, 4870 fertőzöttel, nagy részük az észak-keleti régióban található. Madridban már a nyilvános zárt és szabadtéri helyeken is kötelező a szájmaszk. Eddig több mint 28 ezren veszítették életüket.

NÉMETORSZÁG: Hetek óta nem látott mértéket ért el a fertőzöttek napi száma 902 esettel. A Robert Koch német közegészségügyi intézet vezetője hangsúlyozta, egyelőre nem tudni, hogy a jelenlegi trend a második hullám kezdetét jelzi-e, de nem kizárt. Korábban ugyanis naponta 300 és 500 között sikerült tartani a regisztrált esetek számát. (PS)

Kapcsolódó írásaink