Krónika

Viharfelhők a spanyoloknál

Koronavírus. Tovább emelkednek a napi esetszámok Katalóniában, Aragóniában és Navarrában, már Németország sem javasolja állampolgárainak, hogy ezekbe a régiókba utazzanak

Változatlanul magasak a napi fertőzésszámok Spanyolországban. Belgium második legnagyobb városában éjszakai kijárási tilalmat vezettek be a koronavírus miatt.

Viharfelhők a spanyoloknál
Kötelező maszk és testhőmérséklet-mérés. Misére igyekvők a Sagrada Famíliánál
Fotó: AFP/Pau Barrena

Már több mint háromszázhatvan járványgócot tartanak számon Spanyolországban mintegy négyezer-száz igazolt fertőzéssel. A megbetegedések hatvan százalékát két tartományból, Aragóniából és Katalóniából jelentették, de szintén rossz a helyzet Navarrában. Az ország legutóbbi tájékoztatása szerint egy nap alatt 855 fertőzöttet szűrtek ki. Az érintett régiókban szigorú korlátozásokat vezettek be. Az El País spanyol lap szerint a járvány ideje alatt csaknem 1,1 millióan vesztették el munkahelyüket az országban.

A hatóságok ugyanakkor nem győzik hangoztatni, hogy vannak olyan térségek, ahol a vírus kis mértékben kering, az esetek eloszlása egyenlőtlen, a járványgócok hetven százalékában ugyanis tíznél kevesebb a fertőzött. Nem meglepő, hogy a spanyol hatóságok kommunikációja a járvány területi eloszlására fókuszál, ugyanis újabb európai állam hívta fel a figyelmet tegnap az országból érkező fertőzési adatokra. A német külügyminisztérium azt javasolta állampolgárainak, hogy csak a legszükségesebb esetekben utazzanak a három spanyolországi régióba. Igaz, a legtöbb európai uniós tagállam egyelőre nem nyilvánította magas kockázatúnak az országot, nemrég az Egyesült Királyság már úgy döntött, kéthetes karanténra kötelezi azokat, akik Spanyolországból térnek vissza. Ezt Pedro Sánchez spanyol kormányfő igazságtalannak nevezte. Boris Johnson brit miniszterelnök azonban megvédte a döntést, mondván, gyorsan és határozottan kell fellépni ott, ahol úgy látják, megemelkedtek a kockázatok.

Eközben Antwerpenben éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el. Belgium második legnagyobb városában 23 órától 6 óráig tart a korlátozás. Ebben az időszakban minden üzletnek, bárnak és étteremnek be kell zárnia, és csak indokolt esetben, főként hazatérés céljából szabad az utcán tartózkodni. Minden nyilvános helyen kötelező a szájmaszk viselése, emellett semmilyen rendezvényt nem szabad megtartani. Belgiumban több mint egy hete gyorsuló ütemben terjed a járvány, átlagosan naponta kétszáznyolcvan embernél mutatják ki a koronavírust. Az esetek csaknem felét Antwerpenben diagnosztizálták.

A Worldometers.info adatai szerint már majdnem 16,8 millióan fertőződtek meg globálisan. Több mint 660 ezren vesztették életüket, 10,3 millióan pedig meggyógyultak.

Tíznél kevesebb új fertőzött itthon

Keddre nyolc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a vírust, ezzel 4456 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írta a Koronavirus.gov.hu oldal. Több mint egy hete nem hunyt el senki a betegségben, a halálos áldozatok száma összesen 596 fő, 3331-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 529 fő. Hetvenhat beteget ápolnak kórházban, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen. A beutazási korlátozások bevezetése óta a hatósági házi karanténban lévők száma emelkedik, jelenleg 8970 embernél van érvényben a karantén. Továbbra is járványügyi készültség van Magyarországon, az általános szabályok szerint továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben, a tömegközlekedésben, és nem tartható ötszáz fő feletti zenés, táncos rendezvény. (PS)

Kapcsolódó írásaink