Krónika

Rossz hírek érkeztek a szomszédainktól

Ukrajnában aggasztóan terjed a koronavírus, Ausztriában péntektől kötelező a maszkviselés

Változatlanul terjed a világban a koronavírus, egyre több ország jelzi, hogy folyamatosan emelkednek a napi esetek. Az Egyesült Államokban két hét alatt többen betegedtek meg, mint egész júniusban.

Rossz hírek érkeztek a szomszédainktól
Brazil mentősök munkában. Az ország dobogós a fertőzöttség szempontjából
Fotó: AFP/Douglas Magno

Zsinórban második napja több mint ezren haltak meg az Egyesült Államokban a koronavírus okozta szövődmények miatt. Az elmúlt két hétben több mint 915 ezer új esetet regisztráltak, ez több, mint egész júniusban. Kaliforniában már csaknem négyszáztízezer megbetegedést jelentettek, ezzel már több a fertőzött, mint New Yorkban volt az ottani járvány tetőzése idején. Egyre több államban kezdenek elfogyni az intenzív ágyak. Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy további ötmilliárd dollárral támogatja az idősotthonokat. Az Egyesült Államokban a fertőzöttek száma nem sokára elérheti a négymilliót, eddig több mint száznegyvenhétezren vesztették életüket. Az elmúlt 24 órában Brazíliában 45 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Ezzel csaknem 2,2 millióra nőtt a fertőzöttek és 82 ezerre a kór halálos áldozatainak száma Latin-Amerika legnagyobb országában.

Európa jó része is a vírus fogságában van. Romániában begyorsult a járvány, rekordok dőlnek meg, szerdán és csütörtökön is meghaladta az ezret az újonnan diagnosztizált betegek száma. Huszonnégy óra alatt csaknem négyszeresére emelkedett a karanténban lévők száma, ugyanis kedden lépett újra hatályba a karanténtörvény, amely lehetőséget teremt a fertőzésgyanús emberek elszigetelésére. Egyre aggasztóbb a helyzet Ukrajnában. A héten egymást követően második napja regisztráltak ismét nyolcszáznál is több új koronavírus-fertőzöttet, az eddig azonosítottak száma már megközelítette a 62 ezret.

Lengyelországban június óta a legmagasabb napi fertőződést jelentették tegnap: csaknem négyszázhúszan fertőződtek meg, kilencen pedig életüket vesztették. Több mint nyolcezer-háromszáz aktív esetet tartanak számon az országban.
Az utóbbi napokban ismét száz fölé emelkedett az új fertőzöttek száma Ausztriában. Az osztrák kormány rendelete szerint péntektől ismét kötelező lesz a szájmaszk az üzletekben, a postahivatalokban és a bankokban. Szerbia azt tervezi, hogy decemberig két új kórházat is felépít, amelyek feladata kifejezetten a koronavírusos betegek kezelése lesz. Az építkezések már a jövő héten elkezdődnek. Az országban ismét több száz új esetet jelentettek tegnap. A cseh egészségügyi minisztérium újabb országos szintű óvintézkedések bevezetésétől sem riadna vissza, ha az országban továbbra is növekszik a napi fertőzések száma. Oroszországban viszont negyedik napja mérséklődik a járvány terjedésének üteme, tegnap 5848 fertőzöttet jelentettek a hatóságok. Az ország negyedik helyen áll világviszonylatban, jelenleg több mint kétszázezer aktív esetet tartanak számon. A tudósok szerint, két-hátom típusú ellenanyagokat is ki fognak fejleszteni.

A Worldometers.info csütörtöki adatai szerint már 15,4 millióan fertőződtek meg világszerte. Eddig több mint 631 ezren vesztették életüket, 9,4 millióan pedig felépültek a betegségből.

Nem volt újabb áldozata a járványnak hazánkban


Tizennégy személy tesztje lett pozitív az elmúlt huszonnégy órában, így Magyarországon 4380-ra nőtt az azonosított esetek száma – közölte tegnap a Koronavirus.gov.hu kormányzati honlap. Az elmúlt napokhoz hasonlóan nem volt áldozata a vírusnak, így a járvány kezdete óta elhunytak száma változatlanul 596, eddig háromezer-háromszázan gyógyultak meg. Jelenleg 484 aktív esetet tartanak számon, közülük hetvenhat beteget ápolnak kórházban, négyen vannak lélegeztetőgépen. Mintegy hétezer ember van hatósági karanténban. A mintavételek száma 316 120.

Kapcsolódó írásaink