Krónika

Négymillió fertőzött lehet Újdelhiben

Egy kormányzati kutatás szerint az indiai főváros lakosságának negyede kaphatta el a koronavírust – Az Egyesült Államok a korai újranyitás következményeit nyögi

Újabb esetek látszanak igazolni, hogy egy ember többször is elkaphatja a koronavírust. A fertőzöttek száma világszerte már megközelítette a tizenötmilliót.

Négymillió fertőzött lehet Újdelhiben
Közös jóga. Egy kisfiú és orvosa Újdelhi ideiglenes járványkórházában
Fotó: AFP/Money Sharma

Több mint húsz olyan embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje Mongóliában, akik korábban már átestek a betegségen. Ez alátámasztani látszik a King’s College London kutatóinak megállapításait, akik több mint kilencven fertőzésen átesett beteget vizsgálva megállapították nemrég, hogy a gyógyulást követően az antitestek száma csökkenni kezdett a szervezetben, majd pedig eltűntek, ami azt is jelentheti, hogy az immunitás mindössze néhány hónapra alakulhat csak ki. Ez megmagyarázná, miért betegedhet meg valaki kétszer is, valamint kizárja a közösségi immunitás lehetőségét.

Az Egyesült Államok továbbra is a korai gazdasági újranyitás következményeit nyögi: Kaliforniában hétfőn tizenegyezer-nyolcszáz új esetet regisztráltak, ez az eddigi legmagasabb napi adat az államban. Csak Los Angeles megyében mintegy kétezer-kétszáz beteget vittek kórházba, egyötödüket az intenzív osztályon ápolják. A hétfőn diagnosztizáltak több mint fele negyven éven aluli. Los Angeles város polgármestere, Eric Garcetti tegnap kilátásba helyezte a város teljes lezárásának lehetőségét. Az országban a napokban meglehet a négymilliomodik fertőzött is.

Fehér kórházi papucsok a washingtoni Capitolium előtt. Az Egyesült Államokban több mint százhatvan ápoló vesztette életét a járvány során, az akció szervezői nagyobb védelmet szeretnének a frontvonalban dolgozóknak
Fehér kórházi papucsok a washingtoni Capitolium előtt. Az Egyesült Államokban több mint százhatvan ápoló vesztette életét a járvány során, az akció szervezői nagyobb védelmet szeretnének a frontvonalban dolgozóknak
Fotó: AFP

Brazíliában meghaladta a nyolcvanezret a járvány áldozatainak száma, jelenleg több mint hatszázharmincezer aktív esetet tartanak számon. A világ második legfertőzöttebb országának elnöke, Jair Bolsonaro július 8-án jelentette be, hogy elkapta a kórt. Ő jól van, betegségének nincsenek szövődményei. Két kormánytagnak, Milton Ribeiro oktatási miniszternek, illetve Onyx Lorenzoni állampolgársági miniszternek tegnap szintén pozitív lett a tesztje.

Egy kormányzati kutatás szerint az indiai főváros, Újdelhi lakosságának negyede megfertőződött már: a huszonegyezer embertől vett vérminták 23,4 százalékában mutatták ki az antitesteket. Ez nagyjából 4,65 millió fertőzöttet jelenthet, ami alapján a járvány sokkal elterjedtebb, mint eddig hitték. India harmadik helyen áll a világ országai között a fertőzések tekintetében. Ez volt az első nagy kormányzati felmérés az országban, a hatóságok azt remélik, fontos epidemiológiai adatokat nyerhetnek belőle, amelyek alapján megfelelően oszthatják el a szűrőeszközöket, illetve hatékonyabb helyi korlátozásokat vezethetnek be.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte eddig több mint 14,9 millióan fertőződtek meg. Több mint 615 ezren életüket vesztették, 8,9 millióan pedig meggyógyultak.

Kárpótlás Csehországban

Ismét közlekedik a Budapest–Szöul-járat

Újraindította a járvány miatt átmenetileg leállított közvetlen Budapest–Szöul-járatát a lengyel LOT légitársaság. A nyár első hosszú távú járata hetente, hétfői indulással közlekedik – közölte tegnap a Budapest Airport. A LOT tavaly ősszel indította járatát. Az első, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a szöuli Incheon repülőtér között 294 ülőhelyet kínáló Boeing 787 Dreamlinerek kiemelkedően magas kihasználtsággal közlekedtek. Montenegró gazdasági minisztere tegnap közölte: nem várható, hogy a koronavírus-járvány esetleges második hulláma idején ismét bezárják a vállalatokat, ugyanis az ország gazdasága ezt nem élné túl. A távirati iroda azt is közölte, hogy szálláshely-besorolástól függően kárpótlást kapnak az államtól a cseh szállodák a koronavírus-járvány idején őket ért veszteségekért. A támogatást szobánként és éjszakánként arra az időszakra kapják, amikor a kormány rendelete alapján zárva tartottak a szállodák.
(PGI)

Röviden

ROMÁNIA: Ismét megdőltek a rekordok mind az egy nap alatt diagnosztizált új esetek, mind az elhalálozások tekintetében. Huszonnégy óra alatt csaknem ezren fertőződtek meg, harminchatan pedig elhunytak. A kormány hatályba léptette a karanténtörvényt.

CSEHORSZÁG: Több mint százötvennel emelkedett a pozitív esetek száma, ez az utóbbi hetek legmagasabb napi eredménye az országban. A legrosszabb helyzetben a Morva-sziléziai régió van, ahol nemrég ismét kötelezővé tették a maszkok viselését. További gócok vannak az ország déli és középső részén, illetve Dél-Morvaországban.

UKRAJNA: Enyhe mérséklődést mutat a járvány, a múlt heti nyolcszáznál is magasabb átlagos napi emelkedéshez képest vasárnap 651, hétfőn 673 új esetet találtak. Az országban eddig több mint hatvanezren betegedtek meg.

SZERBIA: Egy nap alatt csaknem háromszáznegyven újabb fertőzöttet vettek nyilvántartásba az országban, huszonnégy óra alatt tízen pedig életüket vesztették. Tegnaptól már elektronikusan is meg lehet tudni a koronavírus-teszt eredményeit. Több mint háromszázötven orvos nyílt levélben kérte a kormányt, hogy váltsa le a járvány elleni intézkedéseket vezető kríziscsoportot, mert szerintük az ő hibáik vezettek közegészségügyi katasztrófához.

SVÉDORSZÁG: Elmarad idén a Nobel-díjak stockholmi átadása. A nyerteseket ki fogják hirdetni, de a bankett, amelyet hagyományosan december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján rendeznek mintegy 1300 vendég részvételével, elmarad. Utoljára 1956-ban mondták le a Magyarország elleni szovjet invázió elleni tiltakozásul, az első és a második világháború alatt sem rendezték meg.

Az európai országok besorolása Magyarországon a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából
Az európai országok besorolása Magyarországon a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából
Fotó: MTI, Koronavirus.gov.hu

Kapcsolódó írásaink

Biztató kutatási eredmények vakcinafronton

ĀAz Egészségügyi Világszervezet szerint 2021 közepére széles körben elérhető oltóanyag állhat a világ rendelkezésére a koronavírus ellen – Nem enyhül a járvány Amerikában