Krónika

A járvány a gyermekek fejlődését is veszélyezteti

Tizenkilenc új fertőzöttet azonosítottak itthon egy nap alatt. A versenyhivatal hamis vírustesztekre figyelmeztet. Az UNICEF szerint a szegényebb országokban a szigorítások még nehezebbé tették a családok életét.

A járvány a gyermekek fejlődését is veszélyezteti
A látogatók megelőző intézkedésként fertőtlenítik a kezüket, mielőtt belépnek a tokiói Toshimaen vidámparkba
Fotó: AFP/Kazuhiro Nogi

Szerda reggelre tizenkilenccel emelkedett az igazolt esetek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs. Ezzel már 4366-an fertőződtek meg hazánkban, az áldozatok száma változatlanul 596. Eddig 3283-an épültek fel a Covid-19-ből, aktív fertőzöttből 487-et tartanak számon.

A Gazdasági Versenyhivatal hamis koronavírustesztekre figyelmeztet: egy panaszeljárás nyomán észlelték, hogy a Tesztkoronavirus.hu mára megszűnt weboldal azt a benyomást kelthette, hogy a Covid–19 (SARS-Cov-2) IgG/IgM antitest készlet jogszerűen forgalmazható és megbízható.

Kiemelték, a forgalomba hozatal jóváhagyásának időtartama hat hónap, hazánkban így nincs forgalomban olyan önellenőrzési célú gyorsteszt, amely ilyen tanúsítvánnyal rendelkezne. A jóváhagyott termékeken a CE jelölés mellett fel kell tüntetni egy négyjegyű számot is, amely a tanúsító szervezet azonosítására szolgál, továbbá gyógyászati segédeszköznek minősülő termékeket csak patikában lehet forgalmazni.

Mindeközben az Egyesült Államokban egy nap alatt legalább ezren vesztették életüket a vírus miatt. A fertőzöttségi világrangsort vezető országban naponta több tízezer megbetegedést jelentenek. Megközelítőleg kétmillió aktív esetet tartanak számon, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ szakértői szerint azonban a valós adat az ország egyes pontjain az ismert számok tízszerese is lehet.

A WHO szerdán visszautasította az amerikai vádakat, amely szerint a kínai kormány utasítására kisebbítették a járvány veszélyességét. Ismert, Washington nemrég be is jelentette, kilép a világszervezetből. Legkevesebb negyvenmillió gyerek esett ki a korai gyerekkori oktatásból a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében – figyelmeztetett tanulmányában az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Mint Henrietta Fore, a szervezet igazgatója fogalmazott, a korai gyerekkorban elkezdett oktatás az az alap, amelyre a gyerekek fejlődése épül, a járvány éppen ezt sodorta veszélybe. A kutatás többek között megállapította, hogy az iskolabezárások miatt sok családnak választania kellett a fizetett munka és a gyermekgondozás között, és a dilemma a nőket érintette jobban.

Emellett azt is írták, a szegényebb országokban a szigorítások még nehezebbé tették a családok életét, náluk ugyanis az iskolák más létfontosságú szolgáltatásokat is nyújtanak, például az étkeztetést. A Worldometers.info adatai szerint globálisan több mint 15 millióan fertőződtek meg. Legalább hatszázhúszezren vesztették életüket, csaknem 9,2 millióan pedig meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink

Négymillió fertőzött lehet Újdelhiben

ĀEgy kormányzati kutatás szerint az indiai főváros lakosságának negyede kaphatta el a koronavírust – Az Egyesült Államok a korai újranyitás következményeit nyögi