Krónika

Elmarad idén a Nobel-díjak stockholmi átadását követő bankett

A koronavírus-járvány miatt 1956 óta először nem rendezik meg Stockholmban a Nobel-díjak átadását követő bankettet, de a díjátadót előreláthatólag megtartják - közölte a Nobel Alapítvány kedden.

Elmarad idén a Nobel-díjak stockholmi átadását követő bankett
A 2020. évi Nobel-díjak nyerteseit ősszel ki fogják hirdetni, de a bankett, amelyet hagyományosan december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján rendeznek mintegy 1300 vendég részvételével, elmarad
Fotó: MH

Az alapítvány arra készül, hogy december 10-én megtartja a Nobel-díjak átadását Oslóban és Stockholmban is olyan új formában, amely összhangban van a közösségi távolságtartásra vonatkozó korlátozásokkal, és számol azzal, hogy esetleg néhány vagy akár az összes díjazott nem lehet ott személyesen az eseményen - írták.

Emlékeztettek arra, hogy korábban, olyan esetekben, amikor egy-egy díjazott nem tudott részt venni az átadón, külképviseleteik segítségét kérték. Ez idén is előfordulhat.

A Nobel-díjak kihirdetésének időpontja - október 5. és 12. között - változatlan marad. A Nobel-hét eseményeinek - köztük a díjazottak előadásainak és a hagyományos koncertnek - pedig a koronavírus-helyzetnek megfelelő formátumokat keresnek - tették hozzá.

Mint a Dagens Nyheter svéd napilap rámutatott, a december 10-i stockholmi banketten hagyományosan mintegy 1300 ember vesz részt.

„Két probléma is van. Ilyen sok embert nem lehet egymás mellé leültetni. És az is bizonytalan, hogy érkezhetnek-e akkor Svédországba emberek” - mondta Lars Heikensten, a Nobel Alapítvány elnöke a napilapnak.

Legutóbb 1956-ban mondták le a bankettet a Magyarország elleni szovjet invázió elleni tiltakozásul, és elmaradt 1907-ben, 1924-ben is - közölte az alapítvány szóvivője.

Kapcsolódó írásaink