Krónika

Biztató kutatási eredmények vakcinafronton

Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2021 közepére széles körben elérhető oltóanyag állhat a világ rendelkezésére a koronavírus ellen – Nem enyhül a járvány Amerikában

Kutatók ezrei dolgoznak a vírus elleni oltás kifejlesztésén. Közben már mintegy 14,6 millióan fertőződtek meg globálisan.

Biztató kutatási eredmények vakcinafronton
Világszerte sok laboratóriumban dolgoznak a védőoltás kifejlesztésén
Fotó: AFP/Gil Cohen

Elképzelhető, hogy széles körben elérhető oltóanyag áll majd rendelkezésre a koronavírus ellen a következő év közepére – erről Szumija Szvaminatan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető kutatóorvosa beszélt hétfőn egy interjúban. Az indiai orvos arra alapozta kijelentését, hogy jelenleg több mint húsz oltóanyag van a klinikai tesztelés fázisában, és mivel úgy számolnak, a vakcinák tizedének van esélye a sikerre, a kísérleti folyamatban lévő szerek közül legalább egy vagy kettő hatékony lehet.

Ismert, az orosz védelmi minisztérium által gyártott vakcina eddig jól szerepelt a kísérleteken, a résztvevőknél immunitást váltott ki, valamint nem okozott mellékhatásokat, az újabb hivatalos tesztelések a hétvégén kezdődtek meg. Szintén ígéretesnek tűnik az AstraZeneca brit–svéd cég és az Oxfordi Egyetem közös oltóanyaga. A tegnap közölt eredmények szerint a kísérletek újabb fáziásában 1077 embert oltottak be, és minden résztvevő szervezete antitestet termelt. Az eredmény biztató, de még újabb tesztelési fázis következik.

Közben egy újfajta eljárás előzetes eredményei is reménykedésre adnak okot. Az interferon-béta nevű fehérjével történő kezelést a Synairgen cég tesztelte az Egyesült Királyságban. A vállalat vezetője áttörésnek nevezte az eredményeket, a szervezetbe juttatva az interferon-béta ugyanis jelentősen fokozza az immunitást.

Eközben a járvány nem enyhül a világban leginkább sújtott országokban. Az Egyesült Államokban huszonnégy óra alatt hatvanegyezer fertőzést jelentettek. Az országban már több mint 3,6 millió megbetegedést regisztráltak, egy nap alatt 415-en vesztették életüket. Brazíliában már kétmillió fölé emelkedett az igazolt esetek száma, Indiában rekordot döntött, meghaladta a negyvenezret a napi fertőzéseké. A fertőzések tekintetében negyedik Oroszországban április 29. óta először csökkent hatezer alá az új betegek száma. Franciaországban jelenleg 400–500 koronavírusos járványgócot tartanak nyilván és ellenőrzés alatt az egészségügyi hatóságok. Ausztria a katonaság bevetésével fokozza a határellenőrzést a járvány nyugat-balkáni terjedése miatt. Szerbiában a gyermekek számára is kötelezővé tették a maszkviselést. Ausztria,  az   Egyesült Királyság és Franciaország a napokban szintén szigorította a szájmaszkokra vonatkozó előírásokat. A Smithfield romániai sertéshús-feldolgozó gyár 93 dolgozója fertőződött meg koronavírussal, ezért felfüggesztették egy hétre az üzem működését.

A Worldometers.info adatai szerint már 14,6 millióan fertőződtek meg globálisan. Csaknem hatszáztízezren vesztették életüket, és több mint 8,7 millióan meggyógyultak.

Jók a hazai koronavírus-adatok


Hattal, 4339-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs – közölte a Koronavirus.gov.hu hétfőn. A fertőzés következtében elhunytak száma változatlanul 596, 3232-en pedig már meggyógyultak. Kórházban 83 koronavírusos beteget ápolnak, közülük öten vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 5710-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 310 070. Az elmúlt néhány napban Mezőkövesden az elvégzett PCR-vizsgálatok 42 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A szükséges járványügyi hatósági intézkedések azonnal megtörténtek.
(FP)

Kapcsolódó írásaink