Krónika

Kettős védelmet biztosíthat a koronavírussal szemben egy kísérleti vakcina

„Kettős védelmet” biztosíthat a koronavírussal szemben az Oxfordi Egyetem kutatói által kifejlesztett vakcinajelölt a korai fázisban lévő klinikai vizsgálatok eredményei alapján.

Kettős védelmet biztosíthat a koronavírussal szemben egy kísérleti vakcina
Noha az eredmények "rendkívül ígéretesek", egyelőre nem bizonyított, hogy a vakcinajelölt hosszú távú immunitást biztosít a koronavírussal szemben (Képünk illusztráció)
Fotó: Pexels

A The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása által idézett forrás szerint a beoltott önkéntesektől származó vérminták elemzéséből kiderült, hogy az oltóanyagjelölt egyrészt antitestek, másrészt úgynevezett gyilkos T-sejtek - ezek felismerik és elpusztítják az abnormális vagy fertőzött sejteket - termelésére ösztönzi a szervezetet. Ezek együttes jelenléte „kettős védelmet” biztosít a Covid-19 ellen.

Az eredmények nagy reményekkel kecsegtetnek, ugyanis korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy az ellenanyagok mindössze néhány hónapon belül kiürülhetnek a szervezetből, míg a T-sejtek évekig is a vérkeringésben maradhatnak.

A forrás szerint noha az eredmények „rendkívül ígéretesek”, egyelőre nem bizonyított, hogy a vakcinajelölt hosszú távú immunitást biztosít a koronavírussal szemben. Mint fogalmazott: „egyelőre annyit tudunk, hogy az oxfordi vakcina két dolgot is lefed egyszerre: stimulálja a T-sejtek termelődését és az ellenanyagválaszt. Ennek a kettőnek a kombinációja fog remélhetőleg védettséget nyújtani az embereknek. Ez eddig jó hír. Fontos pillanat. Ugyanakkor még hosszú út áll előttünk”. A The Lancet című orvosi folyóirat megerősítette, hogy a jövő héten fogja publikálni a még korai fázisban lévő klinikai vizsgálatok adatait.

Az egyetem Jenner Intézetében készülő ChAdOx1 nCoV-19 nevű vakcina a csimpánzoknál fertőzést okozó közönséges nátha legyengített változatára, valamint a SARS-CoV-2 tüskeszerű fehérjéjének genetikai anyagára épül.

Az illetékesek szerint ha a fejlesztés megfelelő ütemben halad, akkor a vakcina nagyjából szeptemberben válna széles körben elérhetővé.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom