Krónika

Több országban meghosszabbították a korlátozó intézkedéseket

Világszerte terjed a koronavírus, sok országban meghosszabbították a korlátozó intézkedéseket, máshol ismét szigorítottak a járvány visszaszorítása érdekében.

Több országban meghosszabbították a korlátozó intézkedéseket
A látogatók megelőző intézkedésként fertőtlenítik a kezüket, mielőtt belépnek a tokiói Toshimaen vidámparkba
Fotó: AFP/Kazuhiro Nogi

Szerda estére 13 382 020 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván a világban, a vírus okozta Covid-19-betegségbe 580 038-en haltak bele, és 7 445 29-en gyógyultak meg a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Az általános karantén és a gazdasági leállások elkerülése végett a koronavírus-járvány újabb kitörésének megelőzésre kell koncentrálni - jelentette ki az Európai Bizottság egészségügyéért felelős biztosa.

Sztella Kiriákidész azt mondta, hogy a korlátozások általános enyhítései szükségesek voltak a gazdaság újraindulásához, azonban a vírus még mindig jelen van, és lassan ismét erőre kap. Hangsúlyozta, hogy a második fertőzéshullám féken tartása érdekében az uniós tagállamok legszorosabb együttműködésére és koordinációra van szükség.

Elmondta, hogy a kontaktkövető mobiltelefonos alkalmazások használata, a kiterjedt tesztelés, és tagállami szinten az orvosi eszközök, személyes védőfelszerelésének számbavétele mind nélkülözhetetlen, a hatékony megelőzéshez.

A belga nemzetbiztonsági tanács szerdán úgy döntött, hogy egyelőre nem engedélyezi korlátozások további lazítását, miután július eleje óta észlelhető, hogy a vírus új erőre kapott, és ismét egyre gyorsabban terjed. Belgiumban közel 9800-an haltak már bele a kórba, illetve 62 802 ember kapta el a fertőzést. Elhunyt egy koronavírussal fertőzött 18 éves lány is, aki a hatóságok szerint már régóta más súlyos egészségügyi problémákkal is küzdött - közölték szerdán.

Az elmúlt 24 órában 133-an fertőződtek meg koronavírussal Ausztriában, ahol eddig 19 154 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, a vírus okozta megbetegedésbe 710-en haltak bele, míg 17 175-en időközben meggyógyultak.

Közel a kétszeresével nőtt kedden az előző naphoz képest Horvátországban és Szlovéniában a napi új koronavírussal fertőzöttek száma.

Horvátországban kedden 92-vel nőtt az új fertőzöttek száma a hétfői 52-höz képest, elérve a 3953-at, és nem történt haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 120 maradt.

Szlovéniában az elmúlt 24 órában 19-cel 1878-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Hétfőn ez a szám 10 volt. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt.

Romániában az elmúlt 24 órában ismét több mint 600 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, így szerdán meghaladta a tízezret az azonosított aktív esetek száma. Az utóbbi 24 órában 641 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel 34 226-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi napon elhunyt 21 fertőzöttel 1952-re emelkedett a járvány áldozatainak száma. A bukaresti kormány szerdai ülésén várhatóan újabb 30 napra meghosszabbítja az éjfélkor lejáró veszélyhelyzetet.

A rendkívüli járványhelyzet meghosszabbításáról döntött a bolgár kormány a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése miatt. Bulgáriában az elmúlt 24 órában 234 új fertőzöttet jelentettek, 75-tel többet, mint az előző napon. Az igazolt fertőzöttek száma 7645-re nőtt, a halálesetek száma 283.

Az észt kormány szerdától enyhíti a nyilvános tömegrendezvények megtartására vonatkozó korlátozásokat, Lettországban regisztrálási kötelezettséget vezetnek be július 16-tól a beutazók számára a koronavírussal fertőzöttek számának emelkedése miatt.

A balkáni térségben arányaiban Montenegróban van a legtöbb aktív koronavírusos eset: százezer lakosra 231 koronavírus-fertőzött jut. Észak-Macedóniában 167, Bosznia-Hercegovinában 109, Szerbiában 66, Albániában 52, Horvátországban 28, Szlovéniában pedig 13 az aktív esetek száma.

Szerbiában egy nap alatt 18 639-ről 18 983-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden 13 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 418-ra nőtt.

A korábbi napok enyhébb növekedése után szerdára ismét nagy számban, nyolcszáz fölött regisztráltak új koronavírusos fertőzötteket egy nap alatt Ukrajnában, és az eddig azonosítottak száma velük együtt már meghaladta az 55 ezret. Előző nap 15 újabb haláleset történt, így már 1427-en haltak bele a betegségbe.

Veszélytelennek és a szervezet által könnyen elviselhetőnek minősítette a Covid-19 elleni első orosz vakcinát szerdai közleményében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca közölte, hogy szerdán kiírták a hadsereg központi, Nyikolaj Burdenko akadémikus nevét viselő kórházából az oltóanyag klinikai tesztelésében részt vevő önkéntesek első, 18 fős csoportját. A kísérlet alanyainak szervezetében antitestek képződtek.

Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 6422-vel 746 369-re emelkedett. Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll a világon a fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 431 574), Brazília (1 926 824) és India (936 181) után.

A legmagasabb, négyes szintre emelték a járványügyi készültséget Tokióban azt követően, hogy ismét emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma. A japán fővárosban a járvány kitörése óta 8354-en fertőződtek meg, ez az országban regisztrált fertőzések egyharmadát jelenti.

Bolíviában az államfőről és a kormány eddig hét miniszteréről derült ki, hogy elkapták az új koronavírusos fertőzést, ami nagy nyomás alá helyezi az ország ideiglenes vezetését, és kétséget kelt aziránt, hogy két hónap múlva meg lehet-e tartani az elnökválasztást.

Kapcsolódó írásaink