Krónika

Járványhelyzet Európában

Magyarországon továbbra is kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, az aktív fertőzöttek száma keddi adatok szerint továbbra is hatszáz alatt (557) van.

Járványhelyzet Európában
Covid–19-tesztet végeznek a bolgár–görög határon. Beindult a turistaszezon
Fotó: AFP/Sakis Mitroidis

Huszonnégy óra alatt újabb tizenegy embernél mutatták ki a vírust, újabb elhunyt nincs, a halálos áldozatok száma 595 fő, 3106-an pedig már meggyógyultak.

Eközben az MTI tudósítása szerint Romániában továbbra is napi hatszáz új esetet meghaladó ütemben terjed a fertőzés. Huszonnégy óra alatt újabb harminc ember vesztette életét, és a kórházak terheltsége meghaladta az első, április végi tetőzésekor regisztrált eddigi rekordot: kedden már 7856 Covid–19-ben szenvedő beteget ápoltak kórházban. Ukrajnában egy nap alatt 638 új beteget regisztráltak, Kárpátalján a második, illetve harmadik hullámban megnyitott kórházakban az ágyak leterheltsége csaknem elérte a kilencven százalékot.A múlt heti meredek növekedés után Horvátországban és Szlovéniában stagnál az új fertőzöttek száma.Szerbiában az utóbbi néhány napban ugyan háromszáz alá csökkent a napi új fertőzöttek száma, de újabb növekedésre számítanak.Montenegró – ahol jóval kevesebb a fertőzött és a halálos áldozat is, mint hazánkban – tömeges tesztelésbe kezdett, és a tesztek több mint húsz százaléka pozitív lett.

Nyugat-Európában szigorításokat vezetnek be. Franciaországban augusztus 1-jétől kötelező lesz a maszkviselés zárt helyeken Emmanuel Macron államfő megerősítette, hogy a kormány nem rendel el még egyszer általános karantént, s a hatóságok mindent megtesznek a második hullám megelőzésére. Bármely francia állampolgár orvosi ajánlás, recept vagy tünetek nélkül is ingyen teszteltetheti magát. Nagy-Britanniában július 24-től kötelező a maszk az üzletekben. Korábban a Brit Királyi Akadémia elnöke úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia sok más európai országhoz képest le van maradva e téren, ugyanis Skóciá­ban, Német-, Spanyol-, Olasz- és Görögországban is kötelező már a maszkviselet a boltokban. A szigetországban közel 45 ezren vesztették életüket a vírus miatt, ezzel a halálozást tekintve harmadikak a világrangsorban.

Kapcsolódó írásaink

A harmadik hullám is szóba került

ĀTöbb amerikai nagyváros szigorít a koronavírus miatt, Brazília elnöke nagyon szabadulna már a karanténból, világszerte 7,7 millió fölött a gyógyultak száma