Krónika

A harmadik hullám is szóba került

Több amerikai nagyváros szigorít a koronavírus miatt, Brazília elnöke nagyon szabadulna már a karanténból, világszerte 7,7 millió fölött a gyógyultak száma

Miközben a legtöbb ország a második hullámra készül, Hongkongban már harmadik hullámról beszélnek. Argentínában rejtélyes módon betegedtek meg matrózok.

A harmadik hullám is szóba került
Szkafanderrel a vírus ellen. Hétköznapok Rio de Janeiróban, a Copacabanán
Fotó: AFP/Mauro Pimentel

Egyre több amerikai állam, illetve nagyváros vezetése dönt úgy, hogy újra szigorításokat rendel el a járvány miatt. Az Egyesült Államokban a legutóbbi huszonnégy órában regisztrált fertőzöttek száma ismét elérte a hatvanezret. Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom elrendelte, hogy valamennyi állatkertet, éttermet, színházat és múzeumot be kell zárni. Los Angelesben, illetve San Diegóban a városvezetés arról döntött, hogy az új tanéveket kizárólag online kezdik meg. A járvány által leginkább sújtott Texas legnépesebb városában, Houstonban a városvezetés két hétre rendelt el szigorításokat.

A csaknem 1,9 millió fertőzöttet számláló Brazília elnöke karanténból adott nyilatkozatot. Jair Bolsonaro tesztje egy hete lett pozitív. Arról beszélt, jól érzi magát, a betegség egyetlen klasszikus tünetét sem mutatja, és alig várja, hogy elhagyhassa a karantént.

A fertőzöttségi rangsorban harmadik Indiában négy nap alatt már százezer megbetegedést jelentettek, ha az emelkedés üteme továbbra sem csökken, a hét végére már elérheti az egymilliót a fertőzöttek száma. Az esetszámok egymillió lakosra vetítve ugyanakkor alacsonyak más országokhoz viszonyítva.

Argentínát közben rejtély tartja lázban, miután ötvenhét tengerész betegedett meg egy hajón, úgy, hogy heteken át csak a tengeren tartózkodtak, indulás előtt pedig két hetet karanténban töltöttek, valamint negatívak lettek a tesztjeik.

Eközben Hongkongban a hatóságok egy harmadik hullámtól tartanak, egy hét alatt ugyanis több mint kétszázötven beteget találtak. Mivel az új fertőzések jelentős részét nem behurcolás okozta, ezért újabb, a szociális távolságtartást elősegítő intézkedéseket vezetnek be.

Ausztrália második legnépesebb államában, Victoriában már ezernyolcszáz aktív esetet tartanak számon. A régiót múlt héten elvágták az ország többi részétől a járvány begyorsulását követően.

A járvány egyre rosszabb és rosszabb lesz, ha a kormányzatok nem lépnek fel elég határozottan – erről Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója beszélt nemrég.

A Worldometers.info adatai szerint globálisan 13,3 millióan fertőződtek meg, több mint 570 ezren hunytak el, a gyógyultak száma pedig meghaladja a 7,7 milliót.

Kapcsolódó írásaink

Járványhelyzet Európában

ĀMagyarországon továbbra is kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, az aktív fertőzöttek száma keddi adatok szerint továbbra is hatszáz alatt (557) van