Krónika

Nyári fagy volt a Bükk-fennsíkon hétfő hajnalban a töbrök mélyén, de ez nem szokatlan

Különleges klímájú karsztformák

Nulla fok alá csökkent a hőmérséklet hétfő hajnalban a Bükk-fennsíkon, mínusz 0,8 fokot is mutatott a hőmérő – írta az Idokep.hu.

Nem szokatlan a nyári fagy a Bükk-fennsíkon, a bükki töbrök mélyén – közölte a hír kapcsán Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-vel. A töbör jellegzetes felszíni karsztforma, a Bükk-fennsík nagyjából 750 méteres magasságban lévő Nagy-mezőjén számos ilyen kerekded, zárt szintvonalú mélyedés található, átmérőjük a néhány méterestől a néhány száz méteresig terjed. Bár az Országos Meteorológiai Szolgálatnak nincs ezeken a speciális mikroklímájú helyeken mérőállomása, reális, hogy hajnalban gyengén fagyhatott. Kiemelte ugyanakkor, ezek az amatőr meteorológiai mérések nem a Bükk-fennsík klímáját mérik, hanem azon belül, a bükki töbrök mélyén vannak elhelyezve. Ezek mészkőoldódás során keletkezett mélyedések, amelyeknek szélsőséges a hőmérsékleti klímájuk. Hozzátette, a mínusz 0,8 nem is szélsőségesen hideg, rendszeresen mérnek ott ilyenkor is mínusz öt fok körüli minimumokat. A téli minimumok mínusz 30 fok körül szoktak lenni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom