Krónika

Mint a futótűz: terjed a járvány

Az Egyesült Államok hatóságait aggasztja, hogy a lakosság nem tartja be az előírásokat

Latin-Amerikában csaknem százötvenezren haltak meg a koronavírus miatt. Moszkvában enyhítéseket jelentettek be.

Mint a futótűz: terjed a járvány
Nyomás alatt. Idős, koronavírusos beteget kezelnek egy houstoni kórházban
Fotó: AFP/Sputnik

Továbbra sem enyhül a helyzet az Egyesült Államokban, a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országban, ahol hosszú ideje átlagosan hatvanezer körüli a napi új fertőzések száma. Az országban több mint 3,3 millióan fertőződtek meg – körülbelül minden századik állampolgár –, több mint 135 ezren pedig életüket vesztették. Floridában vasárnap több mint tizenötezer új beteget regisztráltak a, eddig egyetlen államból sem jelentettek ennél magasabb számot a járvány kitörése óta. A hatóságokat aggasztja az amerikaiak hozzáállása. Louisianában az új fertőzöttek 99 százaléka helyi közösségben kapta el a kórt, de hasonló trendek figyelhetők meg az egész országban. A lakosság, főként a fiatalabb korosztályok összejövetelekre, szórakozóhelyekre járnak.

Ez közrejátszik abban, hogy sok államban a fertőzöttek átlagos életkora egyre alacsonyabb – írta a CNN.

Latin-Amerikában a járvány már több áldozatot követelt, mint az Egyesült Államokban és Kanadában. A régióban csaknem százötvenezren vesztették életüket, egyedül Európában haltak meg többen a Covid–19 miatt. Brazíliában már hetvenkétezerre növekedett az áldozatok száma, az ország a második leginkább sújtott állam a világon. Mexikóból tegnap 276 új halálesetet jelentettek, az ország ezzel a halálozások tekintetében megelőzte Olaszországot.

Közben a lombardiai Bergamóban elhunyt betegek családtagjai az Európai Bizottsághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, mert szerintük a hatóságok emberiesség elleni bűncselekményt követtek el, miután nem cselekedtek időben a betegség terjedésével szemben.

Moszkvában a városvezetés enyhítéseket vezetett be: megszüntették az utcai maszkviselési kötelezettséget, eltörölték a távmunkakényszert, illetve vidámparkok, kulturális központok, szórakozóhelyek nyithattak meg azzal a feltétellel, hogy ötvenszázalékos kapacitással működnek. Emellett az oktatási intézmények, gyerektáborok is újra működnek. Oroszország a negyedik leginkább érintett ország – India a múlt héten előzte meg őket –, és naponta több ezer fertőzöttet regisztrálnak. Vlagyimir Putyin elnök hétfőn arról beszélt az MTI szerint, hogy a százezer lakosra átszámított halálozási ráta sokszorosan alatta marad több más, köztük fejlett egészségüggyel rendelkező európai államénak.

A Worldometers.info hétfő esti adatai szerint globálisan több mint tizenhárommillióan fertőződtek meg. Eddig 573 304-en vesztették életüket, 7,6 millióan pedig felépültek a vírus okozta betegségből.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom