Krónika

Most a Balkánon támad a vírus

Horvátországban rekordot döntött az új fertőzöttek száma, mától sok helyen kötelező a szájmaszk viselése, miközben jó hírek érkeztek az oltóanyag- és gyógyszerfejlesztésekről

Rossz hírek érkeztek a Balkánról, csaknem minden országban növekedett a fertőzöttek száma.

Most a Balkánon támad a vírus
A szigorúbb ellenőrzések miatt torlódások alakultak ki a horvát határokon
Fotó: MTI/Varga György

Szerbiában rekordot döntött a koronavírus miatt elhunytak száma. Egy nap alatt tizennyolcan haltak meg, miközben 345 új fertőzöttet találtak. Ugyancsak rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban. Eszerint 140-nel nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3672-t. A vírus főleg összejöveteleken terjed: esküvőkön, keresztelőkön és nyilvános rendezvényeken. Bár nem rendeltek el gyülekezési korlátozást, ellenőrizni fogják a járványügyi intézkedések betartását. A nem uniós állampolgárok szigorúbb feltételek mellett léphetnek be az országba: tizennégy napos karanténba kell vonulniuk, PCR-teszt elvégzése esetén az elkülönítés ideje egy hétre mérsékelhető. Az uniós állampolgároknak továbbra is regisztrálniuk kell, és meg kell adniuk adataikat a határon. Hétfőtől kötelező lesz a szájmaszk viselése is az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben. A vendéglátóhelyeken csak a személyzetnek kötelező a védőfelszerelés viselése. Szlovéniában a kabinet által közzétett legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában az előző napi kétszeresével, 34 újabb esettel, 1827-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet ugyanakkor nem regisztráltak az országban. Koszovóban egy nap alatt 4307-ről 4512-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és az éjszakai kijárási tilalom bevezetését tervezi a kormány.

Észak-Macedóniában az utóbbi száz év legnagyobb egészségügyi válságának nevezte a koronavírus-járványt Venko Filipče egészségügyi miniszter, hozzátéve: országa eddig megmenekült a szörnyű forgatókönyvek megvalósulásától. Montenegróban is gyorsan növekedett az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma. Az Adria-parti állam ismét korlátozta, hogy kik és milyen feltételekkel léphetik át a határát. Szerb, északmacedón, orosz és moldáv állampolgárok nem utazhatnak be Montenegróba. Bosznia-Hercegovinában sem jobb a helyzet: szombatra 6086-ról 6402-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma.

Igaz, akad jó hír is: a tavaszi járvány idején leginkább érintett Olaszországban és Spanyolországban visszaszorulóban van a járvány terjedése. Gyógyszerfronton is van előrelépés: az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy immunitást alakított ki a kísérletben részt vevő önkéntesekben az első, klinikailag tesztelt Covid–19-vakcina. Biztató az is, hogy ígéretes eredményre jutottak a Gilead Sciences kutatói a Remdesivir hatása kapcsán, ami leghatékonyabban csökkentette a koronavírus-fertőzöttek tüneteit.

Kapcsolódó írásaink