Krónika

A WHO számára is kérdéses, ideért-e a második hullám

Továbbra is bizonytalan, mikor készülhet el a vírus elleni vakcina, jelenleg kevesebb mint húsz kísérlet van az emberi tesztelés fázisában. A WHO szolidaritásra buzdít.

A WHO számára is kérdéses, ideért-e a második hullám
Ledia Lazeri, a WHO magyarországi irodájának képviselője
Fotó: WHO Magyarország

Háttérbeszélgetésen kérdezhették pénteken a sajtó képviselői az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Irodájának képviselőjét a koronavírusos járványról, illetve a szervezet működéséről. Az eseményen Ledia Lazeri a WHO szerepéről szólva kiemelte, nem írják elő a tagországoknak, milyen döntéseket hozzanak, mindössze ajánlásokat fogalmaznak szigorúan tudományos bizonyítékokra alapozva. Ezeket az ajánlásokat rendszeresen frissítik az újabb kutatási eredményekkel.

A WHO sem tudja jelenleg, hogy az elmúlt időszakban világszerte ismét megugró fertőzések már a második hullám jelei, vagy a korlátozások enyhítésének a következményei. Azt ugyanakkor elmondta, az őszi időszakra becsült második hullám azért lesz veszélyes, mert egyszerre lesz jelen az influenza, illetve a koronavírus. Ledia Lazeri szerint az, hogy hazánkban jelenleg is alacsonyak a napi esetszámok, illetve a halálozások, azt mutatja, hogy Magyarország tanult azon országok példájából, amelyek előbb estek át a járványon. Mint fogalmazott, az ország meglehetősen hamar megfékezte a terjedést, s ha visszanézzük az adatokat, a kórházi fekvőhelyek számát tekintve egyszer sem volt túlterhelve az egészségügyi rendszer. Ez annak is köszönhető, hogy hazánk nem csupán közegészségügyi, hanem a veszélyeztetett csoportokat védő szociális intézkedéseket is bevezetett. Hangsúlyozta, a WHO és a magyar szervek folyamatosan párbeszédet folytatnak a járvány kezdete óta.

„Ha emelkedik a fertőzések száma valahol, az nem jelenti feltétlenül, hogy az adott ország egész területén vírusveszély van”

– mutatott rá Lazeri a szomszédos országokban megugró esetszámok kapcsán. Mint mondta, a határellenőrzés szigorítását a döntéshozóknak különböző szempontok alapján kell mérlegelniük, például, hogy hol alakultak ki gócpontok, vagy kiknek a beutazását korlátoznák.

A vírus elleni vakcináról szólva közölte, rengeteg fejlesztés zajlik a világban, de az továbbra is bizonytalan, hogy mikor lesz kész. Mintegy százötven különböző kísérlet fut, ezekből kevesebb mint húsz, amelyek az emberi tesztelés fázisában vannak. A vakcinagyártás folyamatát nem lehet megrövidíteni, ahhoz, hogy megbízható és hatékony szert juttassanak el az emberekhez, végig kell menni azokon a tudományos lépéseken, amelyeken minden más készítménynek. Ennek az ideje általában több mint két év, de vannak bizakodóbb becslések is. Megjegyezte, a WHO szolidaritásra biztatja az államokat, hogy ha elkészül a vakcina, osszák meg azt a szegényebb országokkal is. Elmondta, jelenleg nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a BCG-oltás összefüggésben állna a járvány helyenkénti enyhébb lefolyásával.

Donald Trump kedden jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilép a WHO-ból. Az elnök korábban is sokat kritizálta a szervezetet mások mellett azért, mert szerinte későn reagáltak a járványra. Lazeri úgy válaszolt erre, a hivatalos platformra, ahol az országok jelenthetik az egészségügyi válságokat, először december 31-én kaptak jelzést, hogy egy új vírustörzset azonosítottak. Mint mondta, naponta akár több száz ilyen bejelentés is érkezik hozzájuk, ezért időbe telt, mire megerősítést nyert, de a regionális szerveiknek már január elején kiküldték a figyelmeztetést az új járványról. Emlékeztetett, január 22-ig az sem volt egyértelmű, hogy a kór terjedhet-e emberről emberre. A Magyar Hírlap kérdésére arról is beszélt, független bizottság vizsgálja meg hamarosan, hogy a szervezet megfelelően reagált-e a járványra.

„Fontos, hogy az állampolgárok tisztában legyenek vele: szerepük van a járvány elleni védekezésben”

– hangsúlyozta Ledia Lazeri, aki szerint épp ezért fontos tudatosítani azt is, hogy bár visszatérhettünk a korábbi életmódunkhoz, de a közeljövőben továbbra is fokozottan figyelnünk kell azokra az előírásokra – maszkviselés, rendszeres kézfertőtlenítés, illetve távolságtartás –, amelyeket a járvány során megfogalmaztak a szakértők.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom