Krónika

Nincs megállás: tovább terjed a koronavírus a világban

Sok európai ország újra szigorításokat léptet életbe a vírus aktivizálódása miatt – Több mint tizenkétmillió fertőzöttet és 550 ezer halottat tartanak számon világszerte

Súlyos második hullámtól tart az Egyesült Államok vezető járványügyi szakértője. Európa sem lélegezhet fel, hiszen Romániában rekord dőlt meg, míg Ausztria, Szlovénia, Bulgária szigorít.

Nincs megállás: tovább terjed a koronavírus a világban
Nem tágít a SARS–CoV–2: folyamatos tesztelésekkel szűrik ki a fertőzötteket
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

A járvány továbbra is terjed, és a legtöbb országnak még nem sikerült ellenőrzés alá vonnia – hangsúlyozta tegnap a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, hozzátéve, az összfertőzöttségi világszerte adatok megduplázódtak az elmúlt hat hétben.

Az Egyesült Államok vezető járványügyi szakértője, Anthony Fauci figyelmeztetett, hatalmas második hullám várható az országban, ha nem sikerül ellenőrzés alá vonni a járványt: őszre visszaeshetnek a márciusi, áprilisi állapotra. Már meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek száma, több mint harminc államban növekedtek a számok az elmúlt egy hétben, ezzel vezetik az országok fertőzöttségi rangsorát.

Mindeközben Tokióban csütörtökön 224 új esetet regisztráltak, háromszor annyit, mint egy nappal korábban. Az új betegek többsége húszas, harmincas éveiben járó fiatal, akik közös bulizás alkalmával fertőződhettek meg.

Európa több országa is szigorításra kényszerül a növekvő számok láttán. Ukrajnában, Kijevben is 114 esettel nőtt a koronavírus-fertőzés napi esetszáma, miután lazítottak a korábban elrendelt karanténszabályokon. Ausztriában helyi szinten gócpontok alakultak ki, az osztrák határon megkettőzték az ellenőrzést Magyarország és Szlovénia irányában. Horvátországban, Szlovéniában és Szlovákiában is nőttek a napi koronavírusos esetszámok.

A szlovén kormány ismét betiltja a tízfősnél nagyobb összejöveteleket, de Horvátország is fontolgatja, milyen intézkedésekethozzon.Szlovákia még nem döntött a szigorításról, bár itt igen magas az új esetszám. Romániában először haladta meg a hatszázat a diagnosztizált fertőzések napi ritmusa. Csütörtökön az ismert aktív koronavírus-fertőzöttek száma elérte a 7986-ot, meghaladva a járvány áprilisi első tetőzésekor feljegyzett rekordot. A hatóságok még nem vonták vissza az eddigi lazításokat, de elhalasztották a vendéglátóhelyek beltéri részeinek július elsejétől várt megnyitását. Bulgá­riában bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket, a beltéri diszkókat, nem engednek közönséget sporteseményekre, és harminc főben maximálják az összejövetelek létszámát, miután újra emelkedett a  regisztrált fertőződtek száma. Eközben az olaszországi Bergamo kórházában már nincsen koronavírusos beteg.

Kapcsolódó írásaink