Krónika

Nem változtak a kábítószer-terjesztés módszerei a járvány alatt hazánkban

Drogpiac és a vírus

Az Európai Unió országaiban a járványhelyzet alatt jelentősen megnőtt az internet, illetve a közösségi média szerepe az illegális kábítószer-kereskedelemben – állapította meg korábban az Europol jelentése.

Megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, megfigyeltek-e Magyarországon hasonló tendenciákat. Elmondták, a rendelkezésre álló adatok alapján nem tapasztaltak jelentős változást a kábítószerek terjesztésének módszereiben a járványhelyzet kialakulása óta, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az interneten keresztüli terjesztés tendenciózusan megugrott volna. Megjegyezték ugyanakkor, hogy az elmúlt időszakban több olyan eljárást is folytattak, amelyben online forgalmaztak külföldről megrendelt új pszichoaktív anyagot. Egy esetben például egy nyolc főből álló magyar bűnözői csoportot számoltak fel, amelyben három elkövető elfogására Horvátországban került sor. Ebben az ügyben a gyanúsítottak több internetes forgalmazói honlapról nagy tételben vásárolták meg a kábítószert, amelyet aztán Magyarországon adagoltak ki és forgalmaztak a hazai vásárlók részére.

Kapcsolódó írásaink

Az iskolában nincs helye erőszaknak

ĀSzeptember 1-jétől kezdhetik meg a munkát az iskolaőrök, ott, ahol az iskola kéri - Az egészségügy büdzséje 77 százalékkal lesz több, mint az utolsó szocialista kormány alatt volt