Krónika

Ezekre figyeljen, ha repülőre száll

Bár a hivatalos tájékoztatások azt javasolják, hogy aki teheti, még ne utazzon külföldre, Falus András Széchenyi-díjas immunológus segítségével összeszedtük, mire figyeljen, aki mégis úgy dönt, hogy repülőre ül.

Ezekre figyeljen, ha repülőre száll
Elővigyázatosság. A legtöbb társaság biztosít szájmaszkokat az utasok számára
Fotó: Khaled DESOUKI /AFP

A járványhelyzet enyhülésével egyre több ország nyitotta meg a határait más országok állampolgárai előtt, és ennek megfelelően több légitársaság is újraindított járatokat.

A szakértők ugyanakkor azon az állásponton vannak, hogy aki teheti, fontolja meg, feltétlenül szükséges-e, elkerülhetetlen-e számára a repülés. „Egészségügyi szempontból a legfőbb probléma, hogy kérdéses, mennyire lehet betartani a legalább másfél méteres távolságot egy repülőgépen” – magyarázta lapunk kérdésére Falus András immunológus.

Éppen ezért utazás előtt fontos, hogy tájékozódjunk, az adott társaság milyen lépéseket vezetett be. Bizonyos cégek például kiszerelik a középső üléseket, vagy egész sorokat hagynak üresen, míg mások lehetővé teszik, hogy ha a gép férőhelyeinek hetven százalékánál több jegyet adnak el, ingyenesen lemondhassuk foglalásunkat.

A kutató ugyanakkor szkeptikus, vajon mennyi ideig tartható ez fenn, hiszen komoly bevételkiesést jelent a cégeknek. További lehetőség, ha az ablak mellé foglalunk helyet, hiszen potenciálisan felére csökkenthetjük a közvetlen közelünkben ülők számát, a folyosói üléseknél ráadásul több ember halad el mellettünk egy hosszú út során, ami szintén növeli a kontaktus esélyét.

Az immunológus egyetértett abban, hogy a maszkviselés rendkívül fontos és hatékony. Hozzátette ugyanakkor, hogy két év alatti gyermekekre ne adjunk szájvédőt, mert ez rájuk kifejezetten veszélyes lehet.

Utánanézhetünk annak is, milyen szellőztető rendszert használ az adott légitársaság – tette hozzá. A legideálisabb, ha a rendszer a belső levegőt cseréli a külsővel, illetve használnak úgynevezett HEPA-szűrőket, akkor csupán 0,03 százalék az esélye, hogy vírusos részecskék maradnak a légtérben.

Falus András ugyanakkor figyelmeztetett, a felületeken a vírus ettől még megtapadhat, ezért fontos a rendszeres kézfertőtlenítés. Érdemes azokat a tárgyakat – például a személyes iratokat –, amelyeket a becsekkolás során többen megérinthetnek, szintén fertőtleníteni.

A megfelelő tisztításról elmondta, a hangsúly a szerek zsíroldó hatásán van – ezért is fontos a szappanos kézmosás –, mert leoldják a vírus membránját. Érdemes például egy konyharuhát átitatni egy kevés folttisztítóval és azt egy zacskóban magunkkal vinni. Ezzel letörölhetjük a felületeket. Az alkoholtartalmú szerek erre nem alkalmasak, mert gyorsan elpárolognak. „Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a kockázatot végső soron nem lehet nullára csökkenteni. Minden óvintézkedést lehetetlen betartani, elég arra gondolni, milyen nehéz már az is, hogy ne nyúljunk az arcunkhoz. De ha néhány dologra odafigyelünk, azzal már sokat teszünk saját egészségünk és másoké érdekében is" – hangsúlyozta Falus András.

Kapcsolódó írásaink