Krónika

Messze még a járvány vége

Világszerte tovább folyik a járvány elleni küzdelem. Az Egyesült Államokban hamarosan elérheti a hárommilliót a fertőzöttek száma.

Messze még a járvány vége
Koronavírusos betegek kartonpapírból készített ágyakon, egy gondozási központtá alakított indiai egyetem kampuszán
Fotó: XAVIER GALIANA / AFP

Hat újabb személynél mutatták ki egy nap alatt hazánkban a koronavírus-fertőzést, míg áldozatról nem számoltak be a hatóságok. Ezzel itthon eddig 4189-en fertőződtek meg, amelyből 740 az aktív eset. Az elhunytak száma 589 fő. Eddig 2860an gyógyultak meg a betegségből.

A világ számos részén változatlanul küzdenek a járvánnyal. Hétfőre virradóra India az igazolt fertőzöttek számát tekintve a harmadik helyre ugrott, megelőzve Oroszországot. Az ázsiai országban a péntek óta átlagosan húszezer esetről számolnak be naponta, a fertőzöttek száma hétszázezer felé közelített. A vírus eddig mintegy húszezer ember halálát okozta. Indiában egy hónappal ezelőtt újranyithattak a bevásárlóközpontok és a kegyhelyek a gazdasági aktivitás érdekében. Világviszonylatban alacsony a halálozási ráta az országban, 2,4 százalék szemben a 4,7-es globális átlaggal. Az esetek számának megugrása annak is betudható, hogy az állam jelentősen megnövelte a naponta elvégzett tesztek számát.

Ausztráliában közben 6,6 millió embert szigetelnek el, Victoria állam ugyanis lezárja határát Új-Dél-Wales-szel. A drasztikus lépésre azután szánták el magukat, hogy az ország legnépesebb városában, Melbourne-ben járványgóc alakult ki, hétfőre pedig a járvány kezdete óta példátlan mértékben, 127 esettel emelkedett az aktív esetek száma.

A helyzet továbbra is az Egyesült Államokban a legrosszabb, a fertőzések száma hamarosan eléri a hárommilliót. Eddig több mint százharmincezren vesztették életüket. Kaliforniában vasárnap rekordszámú, 11 786 fertőzöttet regisztráltak. Az államok közül legalább harminckettőben a heti esetszámok növekedtek az előző héthez viszonyítva, csak négy állam számolt be csökkenő tendenciáról. Az ország szintén jelentősen növeli a tesztek számát. Brazíliában, Mexikóban és Bangladesben ugyancsak rekordokat döntögetnek a napi fertőzések.

Több mint kétszáz tudós arra figyelmezteti az WHO-t, hogy a vírus a korábban véltnél könnyebben terjedhet belterekben a levegőn keresztül, az esetszámok globális növekedése hátterében az is állhat, hogy erre nem fordítottak kellő figyelmet. Különösen problémásak tehát azok a szellőztető rendszerek, amelyek csak a beltéri levegőt keringetik.

A Worldometers hétfő esti adatai szerint eddig 11,659,156-en betegedtek meg, ebből mintegy 4,5 millió az aktív eset. Több mint 538 ezren vesztették életüket, 6,5 millióan pedig meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom