Krónika

A következő két hétben tetőzhet a szúnyoginvázió

Csúcsrajzás van, de tavaly, valamint a 2013-as dunai árvíz után is súlyosabb volt a helyzet – A lárvákat és a kifejlett vérszívókat egyaránt gyérítik a szakemberek

A júniusi csapadékos időjárás, majd az azt követő felmelegedés miatt országszerte elszaporodtak a szúnyogok. Bár folyamatos a gyérítés a tavak, folyók mentén és a fővárosban is, Budapest teljes szúnyogmentesítése nem realitás.

A következő két hétben tetőzhet a szúnyoginvázió
Földi szúnyogirtás. Az esős időben megnövekedett a tenyészőhelyek száma
Fotó: MH

Idén azért érezzük drasztikusnak a helyzetet, mert az esős-csapadékos időjárás, majd a felmelegedés miatt hatványozottabban fejlődnek ki szúnyoglárvák – magyarázta lapunknak Dóka Imre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője. A katasztrófavédelem 2013 óta felügyeli a központi gyérítést.

– Már április elején megindult a védekezés. Ezen a héten a 63 ezer hektárt is megközelítette a gyérítésbe bevont területek nagysága. A jövő héten több mint százezer hektáron terveznek gyéríteni. Szakemberek szerint a következő két hétben várható a tetőzés – fogalmazott.

Kétféle eljárás létezik: a szúnyoglárvák ellen biológiai gyérítés, valamint a kifejlett szúnyogok ellen kémiai kezelés. A biológiai során a hatóanyag egy baktérium által termelt fehérje, ez csak a lárvákat pusztítja el, más élőlényt nem. A kifejlett szúnyogoknál alkalmazott kémiai eljárás során pedig egy piretroid hatóanyagú irtószert permeteznek ki. Ez a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak több ezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást – olvasható a katasztrófavédelem honlapján, és állítják, nem kell tőle tartani, mert földi eljárással végzik az esti, éjszakai órákban, a hatóanyag néhány óra alatt lebomlik. A kémiai légi gyérítés egyébként már megszűnt, az EU ugyanis betiltotta az erre a célra használt készítményt. – Célunk, hogy minél nagyobb arányban történjen biológiai gyérítés, de ez nem azt jelenti, hogy egy csapásra megszűnik a vegyszerek alkalmazása – fejtette ki a szóvivő-helyettes.
A kémiai módszert a szakértők sokszor kritizálják. Lapunknak korábban a Nemzeti Népegészségügyi Központ volt munkatársa úgy nyilatkozott: a kémiai gyérítés általános rovaridegméreggel történik, vagyis minden ízeltlábút elpusztít, nemcsak a szúnyogot, ezért a biológiaira kellene átállni. Utóbbi szerinte egy megelőző jellegű módszer, de a jelenlegi rendszerben kevésbé alkalmazzák.

Az OKF lárvagyérítést végzett a héten a Tisza csongrád-csanádi szakaszán, Békés megyében a Kőrösök mentén, továbbá a Balaton és a Velencei-tó nádasaiban. Ezzel párhuzamosan a kifejlett szúnyogokat többek közt a Duna mentén a főváros nyolc kerületében, a Csepel-sziget térségében, valamint a Dunakanyarban, a Balatonnál és a Velencei-tónál is gyérítik.

– Valóban sok a szúnyog, csúcsrajzás van de ennél jelentősebb szúnyogártalom volt például az elmúlt évben, vagy a 2013-as dunai árvizet követően – írta lapunknak Reisinger Mátyás a Rovért Kft. ügyvezetője.

A Fővárosi Önkormányzat ugyanis a központi gyérítésen túl ezzel a céggel szerződött 2018-2022 időszakra szúnyogirtásra. Ezen a héten a III., IV., XIII., XVI., XVII., XVIII., XX., XXI. és XXII. kerületben dolgoznak, majd folytatják a munkát a IX., X., XIV. kerületben. Az ügyvezető hozzátette, sajnos a főváros teljes területét roppant drága lenne kezelni szúnyogok ellen, ez hozzávetőleg százmillió forintos költség lenne alkalmanként.

Fontos eleme a szúnyogok elleni védekezésnek az is, hogy a vízgyűjtőként szolgáló kerti eszközöket néhány naponta ki kell üríteni.

Kapcsolódó írásaink