Krónika

Jogerősen tizenöt év a sólyi gyerekgyilkosnak

A maximálisan kiszabható büntetést, tizenöt év szabadságvesztést kapott másodfokon az a fiatalkorú, hajmáskéri fiú, aki 2018. májusában Sóly határában megölt egy nyolcéves kislányt. A Győri Ítélőtábla ezzel helybenhagyta a Veszprémi Törvényszék elsőfokon hozott ítéletét, adta hírül az MTI.

Jogerősen tizenöt év a sólyi gyerekgyilkosnak
A kislány szülei a helyszínen, a vádlott kivetítőn keresztül hallgatta az ítéletet
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A döntés jogerős. Aljas indokból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság, zárt ülésen.

A vádirat szerint a 16 éves F. Ferenc a sólyi futballpályán ismerte meg a 8 éves kislányt és bátyját. Vonzalom alakult ki benne a kislány iránt, elcsalta a lakóhelyéről játszani az úgynevezett papírmalom romjaihoz. A kislány ott azt mondta a fiúnak, hogy a barátja tetszik neki, és az ő felesége lesz. Emiatt a fiú mérges lett, és elhatározta, hogy megöli a kislányt. Bűvésztrükkre hivatkozva hátrakötötte kezeit, majd a patakhoz vitte, többször a víz alá nyomta.

Az elkábult kislányt a partra húzta, egy kővel többször fejbe ütötte, feltehetőleg egy késsel fejét és halántékát is megszúrta. Az eszméletlen kislányt végül levetkőztette, visszahúzta a patakba, ahol sorsára hagyta. A kislány vízbe fulladt. Az elsőfokú ítélet ellen a védelem fellebbezett, mondván, a bíróság nem vette kellő súllyal figyelembe az enyhítő körülményeket: többek közt a vádlott beismerő vallomását, a hátrányos személyiségszerkezetét.

Az Ítélőtábla indoklása szerint azonban ezek eltörpülnek a súlyosbító körülmények mellett. Bár az előre kiterveltség nem volt megállapítható, a négyszeresen is súlyosabban minősülő emberölés esetén nem volt helye a büntetés enyhítésének. A fiú legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után szabadulhat feltételesen, így az előzetesben töltött időt is beleszámolva akár már nyolc év múlva elhagyhatja a fiatalkorúak börtönét.

Kapcsolódó írásaink

Elítélték a sólyi gyerekgyilkost

ĀEgy nyolcéves kislányt ölt meg 2018 májusában az akkor 16 éves F. Ferenc – a Veszprémi Törvényszék most nem jogerősen tizenöt év börtönre ítélte az elkövetőt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom