Krónika

Vallott a kaliforniai sorozatgyilkos

A Golden State-i gyilkosként ismert Joseph DeAngelo vádalkut kötött, életfogytiglanra ítélték

Minden vádpontban bűnösnek vallotta magát a Golden State-i gyilkosként elhíresült sorozatgyilkos, akit több évtizedes bujkálás után fogtak el még 2018-ban. A hetvennégy éves Joseph James DeAngelóra tényleges életfogytiglani börtönbüntetés vár.

Vallott a kaliforniai sorozatgyilkos
A járvány miatt arcvédőt viselt a sacramentói tárgyaláson a 74 éves DeAngelo
Fotó: AFP

A férfi vádalku keretében tett vallomást – ezért kerülhette el az esetleges halálbüntetést –, emiatt olyan ügyekben is bűnösnek kellett vallania magát, amelyekkel nem vádolták meg. Összesen tizenhárom gyilkosságot, mintegy ötven nemi erőszakot és több mint száz betörést ismert be. A megállapodásra az ügyészség szerint azért volt szükség, hogy az áldozatok hozzátartozói megélhessék, hogy igazságot szolgáltatnak az ügyben, máskülönben akár még tíz évig is elhúzódhatott volna. A büntetés részeként DeAngelónak kártérítést is kell fizetni az áldozatok családjainak. A tudósítások szerint a férfi rezzenéstelen arccal ülte végig a hétórás meghallgatást egy kerekesszékben.

A vietnámi háborút is megjárt férfi korábban rendőrként dolgozott, később autószerelő lett. Tetteit 1976 és 1986 között követte el Kaliforniá­ban, többek között Sacramento, illetve San Francisco környékén. A rendőrségnek egészen 2001-ig nem sikerült igazolni, hogy a bűncselekmények mögött egy ember áll, a DNS-tesztek ekkor lettek csak elérhetők. A sajtóban különböző nevekkel illették eleinte, ezek közül végül a Golden State-i gyilkos maradt meg leginkább a köztudatban.

A nyomozók családfakutató web­oldalak adatbázisai alapján akadtak a férfi nyomára: miután összevetették a különböző portálokon található genetikai információkat a tetthelyeken talált DNS-mintákkal, hasonlóságra bukkantak. A férfi egy rokona ugyanis szerepelt az adatbázisban, innentől pedig DeAngelót két gyilkossággal is közvetlenül össze tudták kapcsolni életkora, illetve a támadás helyéhez közeli lakcíme miatt.