Krónika
Receptben elmesélt életek
Szakácskönyvet jelentetett meg a Bethesda Gyermekkórház – A kötet ételeken és az ehhez fűződő történeteiken keresztül mutatja be a járvány hőseit, az egészségügyi dolgozókat
A főigazgató gyógyteái, az égéssebész főorvosnő sztrapacskája, a főnővér tábori lecsója, a gyógytornász túrós nudlija, a gasztroenterológus bablevese vagy a kórházhigiénikus almáspitéje – sok más mellett ezek a receptek is szerepelnek a szakácskönyvben, amit a Bethesda Gyermekkórház adott ki. Nem egyszerű szakácskönyvről van szó, ugyanis a sorok között az olvasó beleláthat a kórház és az ott dolgozók mindennapjaiba.
– Ha visszagondolok az ügyeletekre és a nem egyszer együtt töltött ünnepekre, nagyon emlékezetesek a közös étkezéseink. Ezeknek az emlékei is benne vannak a könyvben – mondta a keddi könyvbemutatón Velkey György, a kórház főigazgatója.
A „Receptre írva- Így főzünk a Bethesda Gyermekkórházban” című kötet a karanténidőszak alatt készült. – Harminc nap alatt harminc emberrel beszéltem telefonon – mesélte Antal-Ferencz Ildikó, az egyik szerző.
– Sok különböző receptet igyekeztünk összegyűjteni, és ennek során rádöbbentünk, mennyire sokszínűek vagyunk, milyen sokféle nemzetiségű kollégánk van – magyarázta Tamásné Bese Nóra, a könyv szerkesztője. Ugyanis például mozambiki származású altatóorvos, szír radiológus főorvos és kínai gyermekorvos-rezidens, továbbá sváb, felvidéki, erdélyi származású kollégák receptjei is olvashatóak a kötetben. Az előszót Korzenszky Richárd nyugalmazott tihanyi perjel írta. – Nem véletlenül őt kértük meg, úgy éreztük, hogy a bencés szemléletben van egyfajta törekvés arra, hogy az élet minden területén, így a gasztronómiában is alkosson az ember – hangsúlyozta Tamásné Bese Nóra.
– A könyv ötlete a munkatársaimtól származik, beszélgetéseinkben sokszor előjött az, hogy mit főztél, milyen volt, mit ettünk, de jó is volt együtt valamit enni. Úgy vettük észre, hogy ezek a történetek a mieink, rólunk is szólnak, a közösségről szólnak, arról a hangulatról, ami a Bethesdáé, ami az ereje a mi gyógyító közösségünknek – mondta lapunknak Velkey György.
A főigazgató nem étel- vagy süteményreceptet, hanem a gyógyteakészítési praktikáit eleveníti fel a kötetben. – Nagyon szeretek gyógynövényt gyűjteni, és utána kikeverni belőle teákat. Húsz–harminc növény a repertoárom, egy részüket termesztem is balatoni házunknál – mesélte.
Ahogy minden kórház, úgy a Bethesda élete is teljesen átalakult a járvány idején. – Voltak koronavírusos betegeink, egy munkatársunk is megfertőződött, de tünetmentesen átvészelte. Több mint nyolcvan önkéntes dolgozott a 60–65 év feletti otthon maradt munkatársaink helyett a portaszolgálattól kezdve a takarításon át az asszisztensi munkáig. Mi indítottunk először kórházi iskolát, óvodát a járvány első napjaitól, hogy a munkatársaink dolgozni tudjanak. Még a központi utasítás előtt elkezdtük fiatal orvosaink, ápolóink intenzív terápiára való oktatását. Nagyon nagy szeretettel voltak jelen a munkatársaim, és ezt felemelő volt látni kórházvezetőként – tette hozzá.
