Krónika

Öt évet kaptak a Szigeten drogot árusító hollandok

Csaknem egy évig voltak letartóztatásban, ezt megszüntette a bíróság

Miután beismerték bűnösségüket, öt év fegyházat kaptak azok a holland fiatalok, akiktől tavaly rekordmennyiségű drogot foglaltak le a Sziget fesztiválon. Az ítélet nem jogerős.

Előkészítő ülést tartottak tegnap a Fővárosi Törvényszéken a Szigeten elfogott fiatal holland dílerek ügyé­ben. A vád szerint a 23 éves Gert Jan N. (az elsőrendű vádlott) Hollandiában nagykereskedelmi mennyiségű marihuánát és ecstasytablettát szerzett be. Ezután rábírta Roelf B.-t (másodrendű vádlott), hogy utazzon vele Magyarországra és segítsen értékesíteni a Sziget fesztiválon. Több ezer színes árlistát is nyomtattak. Tavaly augusztus 6-án fogták el, majd pár napra rá le is tartóztatták őket. Összesen körülbelül százmillió forint értékű, húszezer adag kábítószer volt náluk. Az ügyész indítványozta, beismerés esetén a bíróság ítélje őket tíz illetve nyolc év fegyházra. A fiatal férfiak beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Az elsőrendű vádlott arról beszélt, hogy olvasott egy újságcikket, amelyben az szerepelt, hogy a Szigeten nincs rendőri ellenőrzés, és szabadon lehet árusítani a drogot, elnézést kért, és azt mondta reméli, hogy Hollandiában ülheti le a büntetését.

„Tudják, élsporttal (U23-as Euró­pa-bajnokságot is nyert futó – a szerk.) foglalkoztam és dolgoztam is. Nagyon fegyelmezett életet kellett élnem, ami történt, az ebből való kiszabadulás volt. Nem voltam tudatában, hogy a tettemnek mekkora súlya van Magyarországon. Szeretnék elnézést kérni mindazért, amit okoztam” – mondta az utolsó szó jogán társa, Roelf B., akit a padsorokban ülő hozzátartozók könnyezve hallgattak. Az elsőrendű vádlott védője szerint kamikaze akció volt, ugyanis már az árlista magában hordozta a lebukást, ezt pedig a bíróság is osztotta.

A kiszabható minimumot, öt év fegyházat kaptak társtettesként, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt, és négy évre kiutasították őket Magyarországról. Legkorábban büntetésük kétharmadának letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra. Egyszeri, fia­talkori botlás volt – indokolt Steiner Gábor bíró. Hozzátette, tudták tettük következményét, ugyanis a kábítószer-kereskedelem Hollandiá­ban is büntetendő. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért fellebbezett. A fiatalok eddig börtönben voltak, most bűnügyi felügyeletbe kerültek egy budapesti lakásba, amelyet csak külön engedéllyel hagyhatnak el. Nyomkövetőt kell viselniük. Az ügyészség továbbra is letartóztatásban tartaná őket.

Kapcsolódó írásaink

A járvány felforgatta a drogpiacot

ĀBár megszakadtak a hagyományos beszállítási láncok, de új útvonalak és ellátási módszerek jelentek meg, és gyakoribbá válhat az intravénás szerhasználat