Krónika

A stagnálás mint a siker jele

Miért lassul a gazdasági növekedés? – ennek magyarázatát keresi a szerző, Dietrich Vollrath közgazdász professzor, miközben alkotóelemenként megvizsgálja a növekedés összetevőit is. A fő okokat a humántőke lassabb bővülésében és a termelékenység visszafogottabb növekedésében látja.

A stagnálás mint a siker jele
A beérett gazdaság című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a Bölcs Várban található könyvesboltban, a PABooks webáruházában.
Fotó: PABooks

Az Egyesült Államokban a gazdaság növekedési üteme a korábbi átlagos 2,25 százalékról a 2000-es évek elején 1 százalékra mérséklődött. Ez a lassulás a fejlett gazdaságok szélesebb körére is jellemző volt. Ennek ellenére az életszínvonal (az egy főre jutó reál GDP-szint) tovább emelkedett.

Vollrath professzor szerint a lassulás közel kétharmada a társadalmak elöregedéséhez, míg a maradék a termelékenység lassabb növekedéséhez köthető. Az időskori függőségi hányados (a 65 év felettiek aránya a munkaképes korú népességhez viszonyítva) pedig 2030-ra még tovább emelkedhet – figyelmeztet.

Érdekes módon az életszínvonal emelkedése is felelőssé tehető a gazdasági növekedés lassulásáért – emeli ki a szerző –, hiszen ennek növekedésével párhuzamosan csökken a termékenységi ráta, ráadásul a termékek árának csökkenésével és a szükséges mennyiségek megvásárlásával a fogyasztás a kevésbé termelékeny szolgáltató szektorok felé fordul.

A beérett gazdaság című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai  megvásárolhatók a Bölcs Várban található könyvesboltban, a PABooks webáruházában.
A beérett gazdaság című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a Bölcs Várban található könyvesboltban, a PABooks webáruházában.
Fotó: PABooks

A kötet jellemzően a „növekedési számvitel” alapján vonja le következtetéseit, így viszonylag egyszerű módszertani keretek között marad. Ennek köszönhetően könnyen érthető és követhető példák segítségével támasztja alá állításait, nem használ a megértést feleslegesen bonyolító szakkifejezéseket, a szükséges esetekben pedig rögtön szemléletesen el is magyarázza azokat. A kötet felépítése és nyelvezete így szélesebb olvasói kör elérését is lehetővé teszi. A szakembereknek pedig főként a gondolatébresztő megközelítései miatt lehet hasznos olvasmány.

A beérett gazdaság című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a Bölcs Várban található könyvesboltban, a PABooks webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon.

Kapcsolódó írásaink

Kulturális táplálék az időseknek

ĀEgyre több fővárosi szociális otthonba juttat el ingyenes köteteket a Mozgó Könyveket üzemeltető egyesület, Ferencvárosban az ebéd mellé érkeznek az olvasmányok

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom