Krónika

Szupercellák pusztítottak az északkeleti megyékben

Megáradt folyók, kidőlt fák, elöntött lakóházak miatt riasztották leggyakrabban a tűzoltókat a péntek éjszakai vihar során, Egerben negyvenöten vesztették el otthonukat

Komoly problémákat okozott az ország több pontján a péntek éjszakai özönvízszerű esőzésekkel kísért vihar. A legsúlyosabb károkat Eger és Miskolc városa szenvedte el.

Szupercellák pusztítottak az északkeleti megyékben
Az órákon át tartó esőzés miatt kilépett medréből, és elárasztotta Mickolc utcáit a Szinva-patak
Fotó: MTI/Vajda János

Csaknem száznyolcvan helyszínre vonultak ki a tűzoltók az ország tizennégy megyéjében a szombatra virradó éjszakán, miután heves, özönvízszerű esőzésekkel kísért vihar érte el a hazánkat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság beszámolója szerint a szakembereket főként elöntött pincék, lakóingatlanok miatt riasztották, de volt, hogy elakadt járművek vagy fa­kidőlés miatt kellett beavatkozni. Az ítéletidő a legsúlyosabban Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyét érintette, a térség fölött ugyanis szupercellák alakultak ki. Sok helyen még szombaton is dolgoztak a tűzoltók.

Egerben negyvenöten veszítették el otthonukat, Szala városrészében ugyanis több házat lakhatatlanná tett a nagy mennyiségben lezúduló csapadék. A károsultak ellátásáról az önkormányzat gondoskodik. A városvezetés azt is közölte, több kert víz alá került, miután Felnémeten megáradt az Eger-patak. A városban negyven helyszínről riasztották a tűzoltókat.

Ugyancsak súlyos volt a helyzet Miskolcon, ahol a katasztrófavédelem és a város szakembereinek ötven helyszínen kellett beavatkozniuk. A csapadék miatt helyenként villámárvíz alakult ki, egyes területeken zúzott követ, sarat és más hordalékot mosott az utakra a zivatar, a tűzoltóknak több helyen kellett szivattyúzniuk vagy veszélyesen megdőlt, kidőlt fákat kivágniuk, feldarabolniuk. A Szinva-patak megáradt, és elöntötte az utcákat.

A város polgármesteri hivatala azt írta közleményében, olyan nagy mennyiségű csapadék hullott le olyan rövid idő alatt és olyan intenzitással, hogy arra előre felkészülni lehetetlen lett volna.

Nem csak hazánknak jutott ki az ítéletidőből péntek éjjel: Lengyelországban mintegy négyszáz embert kellett kimenekíteni a tűzoltóknak a heves esőzések és zivatarok nyomán kialakult árvíz miatt az ország délkeleti részén, a Kárpátaljai vajdaságban. Az evakuáltak között koronavírusos betegek is voltak. A károsultakat ideiglenes szállásokon, helyezték el. Mateusz Morawiecki miniszterelnök tájékoztatóján biztosította az érintetteket, a kormány vésztartalékaiból haladéktalanul megkezdik a kárenyhítés ki­fizetését a lakosok és a helyi hatóságok számára egyaránt. Beszélt arról is, a vihar miatt környezeti veszély is fenyeget, mert az elöntött egy szennyvíztároló telepet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom