Krónika

A járvány felforgatta a drogpiacot

Bár megszakadtak a hagyományos beszállítási láncok, de új útvonalak és ellátási módszerek jelentek meg, és gyakoribbá válhat az intravénás szerhasználat

A járvány miatt nőtt a drogkereskedők és a -fogyasztók száma is világszerte – derül ki az ENSZ jelentéséből. Június 26-án tartották a kábítószer-ellenes világnapot. 

A járvány felforgatta a drogpiacot
A csempészek kifogyhatatlanok az ötletekből: ezek a kolumbiai futárok egy koronavírusban elhunyt ember koporsójában próbálták kivinni az országból a drogot
Fotó: AFP/Schneyder Mendoza

„Elég egyetlen rossz döntés – és az egész életed megváltozhat.” Ezzel a felhívással készített a június 26-i kábítószer-ellenes világnap alkalmából kisfilmet az Országos Rendőr-főkapitányság.

Hangsúlyozták, új és egyre veszélyesebb szerek jelennek meg a piacon. A globalizáció kinyitotta a határokat, az internet pedig megkönnyítette a drogok beszerzését is – tették hozzá.

Magyarországon 2010 óta az új pszichoaktív szerek vagy dizájner drogok érzékelhetően átalakították az elkövetői kört, valamint a kínálati piacot, de módosították a vásárlók igényeit is. Mára ezek terjedése jelentősen lassult, és főként a hátrányos helyzetű településeken élők drogjává váltak, mert olcsók. Ezzel párhuzamosan azonban visszatérnek a klasszikus, főként amfetamin­alapú szerek.

Mindeközben az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala szerint a koronavírus-járvány miatt a világban egyre többen foglalkoznak drogkereskedelemmel, és nőtt a kábítószer-fogyasztók száma is. A szervezet által készített tanulmány kitér arra is, hogy a növekvő munkanélküliség és a munkaerőpiac szűkülő lehetőségei következtében a legszegényebbek egyre kiszolgáltatottabbá válnak a kábítószer-kereskedőkkel szemben. Habár a járvány megszakította a hagyományos beszállítási láncokat, a kereskedők új útvonalakat és ellátási módszereket találnak ki, ami erősíti a drogkereskedelmet. Ezen kívül felhalmozódtak a készletek, így fennáll a veszélye annak is, hogy a korlátozások enyhítése után azok elárasztják a világpiacot. Afganisztánban, a világ legnagyobb ópiumtermelő országában a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések akadályozták az idei betakarítást, ami ópiáthiányhoz vezethet a világban. Ez azt eredményezheti, hogy a kábítószert használók a könnyebben hozzáférhető, szintetikus narkotikumokhoz folyamodnak, illetve gyakoribbá válhat az intravénás szerhasználat.

A legutóbbi drogjelentés (World Drug Report) szerint 2018-ban világszerte 269 millióan használtak kábítószert (ez harminc százalékkal több, mint 2009-ben). A kannabisz volt a leggyakrabban használt drog, a becslések szerint 192 millió ember fogyasztotta.

A hazai drogfogyasztók számát nehéz megbecsülni. A KSH adatai szerint 2016-ban 13 592-en fordultak orvoshoz a problémával. Ők azonban jórészt a függők közé tartoznak, a fogyasztók száma ennek sokszorosa is lehet. w

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom