Krónika

Kulturális táplálék az időseknek

Egyre több fővárosi szociális otthonba juttat el ingyenes köteteket a Mozgó Könyveket üzemeltető egyesület, Ferencvárosban az ebéd mellé érkeznek az olvasmányok

Már négy kerületben is megvalósult a Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület kampánya, amely során időseknek juttatnak el ingyen minőségi olvasmányokat.

Kulturális táplálék az időseknek
Adományátadás. Balogh-Madár Emese Belváros-Lipótváros alpolgármestere könyvcsomagot vesz át Boda Istvántól, az egyesület elnökétől
Fotó: Közkincs Művészeti és Kulturál

Amint arról beszámoltunk, májusban adománygyűjtést hirdetett a budapesti Mozgó Könyvek zöld szekereit üzemeltető Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület, abból a célból, hogy a járványhelyzet ideje alatt is minőségi olvasmányokkal láthassák el az embereket, köztük a bezártságba kényszerült nyugdíjaskorúakat.

A szervezet még 2014-ben hirdette meg a Közhasznú Könyvterjesztés projektet, ennek részeként indították el legújabb kampányukat „Kulturálistáplálék-gyűjtés” mottóval, amelyben kerületi önkormányzatokkal működnek együtt, hogy célba érjenek az olvasmányok.

Amint az egyesület elnöke, Boda István lapunknak elmondta, az első alkalommal még tartalékkönyveiket szállították el az idősek részére, ám azt követően, hogy egyre inkább elterjedt a gyűjtés híre, látványosan megnőttek a felajánlások a lakosság részéről.

A legelső kiosztásra a II. kerületben került sor. Az akció során mintegy háromszáz könyvvel lepték meg a Katolikus Szeretetszolgálat XXIII. János Otthon lakóit. Az V. kerületben szintén hasonló csomagot ajánlottak fel, ott az önkormányzat juttatja el azt a környék szociális otthonaiba. A XI. kerületi önkormányzattal kötött megállapodásuk szerint tájékoztatást küldenek ki a hatvan év felettieknek az elérhető könyvekről, erről választhatnak a nyugdíjasok. A megmaradt köteteket pedig helyi szociális intézményekbe szállítják.

Ferencvárosban az ebédkihordással kötötték össze a kampányt. Az önkéntesek több oldalnyi listát visznek ki az elérhető könyvekről az ebéd mellé, a nyugdíjasok erről választhatják ki az őket érdeklő irodalmat. Később, ha elolvasták, visszacserélhetik, és kérhetnek újat, Ahogy Boda István fogalmazott, a testi táplálék mellé szellemi táplálékot kínálnak. „Öröm volt látni az első kiszállításkor, hogy egy kilencvenkét éves asszony mekkora örömmel fogadott bennünket. Már nagyon várta, hogy megérkezzünk, mert a listán sok olyan könyv szerepelt, amiket még nem olvasott.

Ő már nem tud sokat mozogni, ezért nagyra értékelte, hogy házhoz jött az olvasmány” – idézte fel az egyesület elnöke.
A szervezetet nemrég megkereste a NAV Dél-budapesti Adóigazgatósága is, ahol házon belül, a dolgozók körében több száz könyvet gyűjtöttek össze és ajánlottak fel. Az elnök ennek kapcsán kiemelte, a lakossági adományok mellett továbbra is várják partnercégek jelentkezését, hogy minél több helyre juthassanak el. „Ha valakinél van olyan könyv, amit már többször olvasott vagy nincs rá szüksége, juttassa el hozzánk, hiszen másnak még örömet okozhat” – mondta Boda István.

Kapcsolódó írásaink