Krónika

Koronavírussal fertőzött édesanya szült a Semmelweis Egyetemen

Koronavírussal fertőzött kismama adott életet koraszülött babájának a napokban – tájékoztatott közleményében a Semmelweis Egyetem. Az édesanya és a kisbaba állapota is stabil, az újszülöttön végzett PCR-teszt eredménye negatív.

Koronavírussal fertőzött édesanya szült a Semmelweis Egyetemen
Az édesanya és a kisbaba állapota is stabil (képünk illusztráció)
Fotó: Pexels

A várandósság 31. hetében, 1450 grammos súllyal, császármetszéssel jött világra az a kisbaba, akinek édesanyjánál nem sokkal a szülés előtt COVID-19 fertőzést diagnosztizáltak.

Az édesanyát koronavírus okozta megbetegedésre utaló tünetek, illetve koraszülés veszélye miatt szállították át egy fővárosi kórházból a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára – amely a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézmény ezen a szakterületen.

Az egyetemen azonnal PCR-tesztet végeztek a betegen, amely pozitív lett, az asszonyt a többi betegtől elkülönítve kezelték. A magzat medencevégű fekvése miatt a szülés korai megindulása után császármetszést végeztek a várandósnál. A műtét zavartalan volt, azt a fertőzésveszély maximális kizárását elősegítő szabályoknak megfelelően végezték el. Magyarországon ez az első eset, hogy Covid-19 vírusfertőzött kismamánál hajtottak végre császármetszést.

Az édesanya és a kisbaba állapota is stabil, az újszülöttön végzett PCR-teszt eredménye negatív.

Kapcsolódó írásaink