Krónika

Újabb hét magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést

Hét újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4076 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – tájékoztatott hétfő reggel a koronavirus.gov.hu.

Újabb hét magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
A cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újrainduljon az élet
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mint azt a kormányzati portál írja, elhunyt egy 101 éves krónikus beteg, így ezzel 563 főre emelkedett az elhunytak száma, 2485-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 1028 fő. Az aktív fertőzöttek 40%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 47 %-a budapesti. 275 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen.

Igazolt fertőzöttek száma megyénként
Igazolt fertőzöttek száma megyénként
Fotó: koronavirus.gov.hu

A legfrissebb összesítés szerint 34 idősotthonban jelent meg a vírus, 915 gondozott lett fertőzött, közülük 561-en már meggyógyultak és 133-an elhunytak.

A Pesti úti idősotthonban 52 főre nőtt az elhunytak száma.

Kiemelik, a védekezés második szakaszában vagyunk, amely nem jelenti a járvány végét, hiszen a járványveszély nem múlt el. A cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újrainduljon az élet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása. 

A parlament várhatóan kedden szavaz a veszélyhelyzet megszüntetéséről és a járványügyi készültség fenntartásáról szóló törvényjavaslatokról. 

A veszélyhelyzet megszüntetését az teszi lehetővé, hogy a sikeres védekezésnek köszönhetően a tömeges megbetegedéseket el tudtuk kerülni és fokozatosan csökken az aktív fertőzöttek száma, ugyanakkor a járványügyi készültség fenntartására szükség van, hiszen a koronavírus továbbra is itt van és fertőz.

Kapcsolódó írásaink