Krónika

Koronavírus témájú csaló levelek terjednek

A kiberbűnözők az új koronavírus miatt kialakult helyzetet - az elmúlt időszakban - többféle támadási módszerrel próbálták kihasználni. Legújabb stratégiájuk szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos asszony és a Nemzeti Népegészségügyi Központ nevében küldött, feltehetően káros csatolmányt tartalmazó levelekkel kívánják megtéveszteni a felhasználókat - írta a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Koronavírus témájú csaló levelek terjednek
A kiberbűnözők az új koronavírus miatt kialakult helyzetet - az elmúlt időszakban - többféle támadási módszerrel próbálták kihasználni (képünk illusztráció!)
Fotó: AFP/Sputnik/Kirill Kallinikov

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézethez több bejelentés is érkezett, miszerint Müller Cecília, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ nevében, ismeretlen támadók olyan levelet küldtek ki számos intézmény részére, amelyben a csalók ingyenes védőeszközök juttatása érdekében a mellékletként csatolt űrlap kitöltésére kívánják rávenni a levél címzettjét.

A helytelen magyarsággal íródott és a hivatalos formulától eltérő nyelvezetű levél eltehetően káros kódot tartalmazó csatolmányt is tartalmaz, amely megfertőzheti a felhasználók informatikai eszközeit, rendszereit.

Az NBSZ NKI javaslata szerint a felhasználók:

  • ne kattintsanak az ilyen tárgyú e-mailekben szereplő hivatkozásokra;
  • ne töltsék le és ne nyissák meg a mellékletben szereplő fájlokat;
  • tartsák naprakészen a vírusvédelmi szoftvereket és telepítsék a biztonsági frissítéseket;
  • ellenőrzött információkért forduljanak az illetékes szervekhez, kövessék a hivatalos tájékoztatási csatornákat.

Kapcsolódó írásaink

Számtalan veszély forrása az internet

ĀA felnőttek teremtették a digitális világot, de használati utasítást nem adtak hozzá, pedig a szülők feladata lenne, hogy felkészítsék a gyermekeket az online térben való tájékozódásra