Krónika

Jair Bolsonaro a WHO-ból sem félne kilépni

A brazil elnök fenyeget

A brazil egészségügyi tárca több hónapnyi járványügyi adatot törölt a kormányzat honlapjáról a hétvégén, az új felületen már csak az elmúlt huszonnégy óra halálozási adatai, az új fertőzöttekre és gyógyultakra vonatkozó információk szerepelnek.

Jair Bolsonaro a WHO-ból sem félne kilépni
Jair Bolsonaro
Fotó: AFP

Sem a tárca, sem Jair Bolsonaro elnök nem indokolta meg, miért távolították el az adatokat, utóbbi a Twitteren annyit közölt, az összesített adatok nem tükrözték az ország jelenlegi helyzetét. Az elnök pénteken ráadásul azzal fenyegetőzött, hogy kilépteti Brazíliát az Egészségügyi Világszervezetből (WHO), amiért a szervezet figyelmeztette az országokat arra, hogy a járvány tényleges megfékezése előtt veszélyes lehet feloldani a kijárási korlátozásokat. „A WHO vagy felhagy azzal, hogy ideológiai alapon működjön, vagy mi is kilépünk” – hangoztatta Bolsonaro, utalva rá, hogy az Egyesült Államok nemrég szintén kilépett az ENSZ-szervezetből. Az országban eddig 672 846 beteget regisztráltak, és mintegy harminchatezren haltak meg a vírus miatt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom