Krónika

Még mindig nincs vége a vörösiszappernek

Ügyfelem védelmében felülvizsgálati kérelmet nyújtottam be a Kúriához eljárási szabálysértések, illetőleg a büntető anyagi jog szabályainak megsértése miatt – közölte lapunk érdeklődésére Pál Helga, a vörösiszapper másodrendű vádlottjának, Deák Józsefnek az ügyvédje.

Még mindig nincs vége  a vörösiszappernek
A 2010-es katasztrófában tíz ember meghalt, és több mint százötvenen megsérültek
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kifejtette: a kérelem indokai között szerepel kizárólagos illetékességi szabályok megsértése, a terhelt bűnösségének törvénysértő megállapítása, a bűncselekmények törvénysértő minősítése, törvénysértő büntetés kiszabása, valamint az, hogy az elsőfokú bíróság nem volt „törvényesen megalakítva”.

A jogász hozzátette: a felülvizsgálati kérelemben egyfelől az első- és másodfokú ítélet hatályon kívül helyezését, másfelől védence felmentését kérte.

Amint arról lapunk korábban már beszámolt, Bánáti János, az elsőrendű vádlott Bakonyi Zoltán ügyvédje is felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához. A több mint hatvanoldalas dokumentumban védence felmentését kezdeményezte eljárási okokra hivatkozva, mondván, a Győri Törvényszék az ügy megismételt elsőfokú eljárásában nem járhatott volna el.

Bakonyit, a MAL Zrt. korábbi cégvezetőjét tavaly másodfokon négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Győri Ítélőtábla, míg a másodrendű vádlott Deák Józsefet háromra. Az ítéletek már egy megismételt eljárásban születtek, a perben ugyanis a Veszprémi Törvényszék első fokon minden vádlottat felmentett, de másodfokon a Győri Ítélőtábla új eljárás lefolytatását rendelte el.

Ennek során az új első fokú ítéletben a Győri Törvényszék két és fél év fogházra ítélte Bakonyit, míg Deákot két évre, gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. Az újabb fellebbezések következményeként az ügy ismét a győri táblabíróságra került, ahol több vádlott büntetését is súlyosították.

Ismert, 2010. október 4-én átszakadt a MAL egyik vörösiszap-tározójának fala, a kiömlő lúgos zagy több települést is elöntött, tíz ember életét kioltotta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom