Krónika

Készen áll az utazásra a SpaceX űrhajója

Kilenc év után ismét embereket szállít a kozmoszba az Egyesült Államok – A kilövésre terv szerint ma este kerül sor

Első alkalommal szállít embereket az űrbe a SpaceX űripari vállalat Crew Dragon űrhajója, amely a Dragon teherszállító űrhajó módosított, emberi utazásra alkalmassá tett változata.

Készen áll az utazásra a SpaceX űrhajója
Douglas Hurley és Robert Behnken is járt már az űrben korábban
Fotó: AFP/NASA/Bill Ingalls

Az űrrakéta rendszerének és alrendszereinek vizsgálata nemrégen fejeződött be, az első, emberek nélküli próbaút pedig sikeresen zajlott március 2-án. A hordozórakéták már a kilövőpadon állnak. Az amerikai milliárdos, Elon Musk cége várhatóan közép-európai idő szerint ma este fél tizenegy után indítja útnak az űreszközt a NASA Kennedy Űrközpontjából. A Crew Dragon csütörtökön éri el és csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

A vállalat űrmissziója mérföldkövet jelent az amerikai űrkutatásban, mivel az Egyesült Államok 2011 óta nem szállít embereket az űrbe amerikai űrhajóval, azóta, hogy harmincévi szolgálat után kivonták a forgalomból az űrsiklókat. A NASA azóta orosz űrhajókkal szállíttatja asztronautáit az ISS-re.

A SpaceX első űrhajósai Douglas Hurley, valamint Robert Behnken lesznek. Hurley korábban vadászpilótaként szolgált a haditengerészeti flottánál, 2009-ben járt először az űrben, de tagja volt annak a csapatnak is, amelyet a NASA utoljára juttatott fel az ISS-re. Behnken pedig repülésteszt-fejlesztőként dolgozott a légierőnél, és összesen huszonkilenc napot töltött a kozmoszban, ebből harminchét óra űrséta volt.

Elon Musk cége a biztonság mellett a stílusra is ad: az asztronauták ugyanis egy Tesla elektromos autóval érkeznek meg a kilövőpadhoz.

(A Tesla autógyár szintén a milliárdos tulajdona.) Emellett az űrruhákat is a SpaceX tervezte, illetve gyártotta le személyre szabottan. Hurley és Behnken fekete-fehér színű szkafanderben kezdi meg útját. „Nagyon elegáns lett a végeredmény, és azt hiszem, ezt a legjobban az bizonyítja, hogy a tízéves fiam szerint menőn nézek ki” – jegyezte meg viccesen Hurley.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom