Krónika

Lovaggá ütik a milliókat gyűjtő százéves veteránt

Soron kívüli kitüntetés

II. Erzsébet brit uralkodó lovaggá üti azt a brit veteránt, aki századik születésnapja alkalmából harminchárommillió fontot gyűjtött a járvány idején extra terhelés alatt álló egészségügy számára.

Lovaggá ütik a milliókat gyűjtő százéves veteránt
Tom Moore
Fotó: AFP

Tom Moore (képünkön) azt vállalta, hogy születésnapja előtt százszor körbesétálja kerekes járókerete segítségével a délkelet-angliai otthonának kertjét, ehhez naponta tíz kört tett meg. Moore április 30-án töltötte be századik életévét, de a századik kört már két héttel korábban teljesítette egykori alakulata, a yorkshire-i ezred katonáinak díszsorfala között. Az eredeti terve az volt, hogy ezer fontot gyűjt az állami egészségügyi szolgálatnak, de a közvéleményt rabul ejtette a férfi akciója, és megugrott az adományozók száma. A veteránt Boris Johnson miniszterelnök terjesztette fel soron kívül a kitüntetésre, ami szinte példátlan az udvari protokollban. Döntését azzal indokolta: a férfi elszántságával derűt ébresztett a karanténban lévő nemzet egészében, nem utolsósorban pedig rekordokat döntött meg adománygyűjtésével.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom