Krónika

WHO-főigazgató: Nem lesz egyszerű biztonságos olimpiát szervezni

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője úgy véli, a pandémia után nem lesz egyszerű biztonságos világméretű összejövetelt rendezni jövőre a tokiói nyári játékokon.

WHO-főigazgató: Nem lesz egyszerű biztonságos olimpiát szervezni
Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója
Fotó: AFP/Christopher Black

 A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) közösen tartott sajtótájékoztatón Tedros Adhanom Ghebreyesus főigazgató „nemzeti egységet és globális szolidaritást” szorgalmazott a koronavírus-járvány legyőzésére.

A NOB és a japán szervezők az olimpia egyéves halasztásáról történt megállapodás előtt a WHO ajánlásait is figyelembe vették. Tedros a szervezet központjában, Genfben szombaton úgy fogalmazott: „reméljük, Tokió olyan hely lesz, ahol az emberiség a COVID feletti diadal után találkozhat”.

„A mi kezünkben van a megoldás, de nem lesz könnyű. Ugyanakkor lehetséges, ha megtesszük a tőlünk telhetőt, elsősorban nemzeti egységgel és globális szolidaritással.”

Jelenleg az az egyik legfontosabb kérdés, hogyan lehet biztonságosan lebonyolítani a versenyeket, ha az olimpiáig esetleg még nem áll rendelkezésre hatékony védőoltásprogram.

„Ebben a pillanatban nincs senki, aki meg tudná mondani, hogyan fog kinézni a világ 2021 júliusában - vélekedett Thomas Bach NOB-elnök. - Korai most még a különböző forgatókönyveken spekulálni, és azt találgatni, mi szükséges majd az összes résztvevő számára biztonságos környezet garantálásához” - tette hozzá.

A két szervezet megújította együttműködési megállapodását, melynek célja, hogy a sportot, a sportolást, vagyis az aktív és egészséges életmódot népszerűsítse a kormányok körében.

„Az olimpia, az atlétika vagy a labdarúgás nem csupán a versenyzőké. Mindenki kultúrájának a része, mindenki felelőssége kell, hogy legyen” - hangsúlyozta a Tedros.

Kapcsolódó írásaink