Krónika

Online gurulnak a könyves szekerek

A Mozgó Könyvek csapata az egész országban ingyenes olvasmányokkal látná el a szociális otthonok lakóit

Ténylegesen országossá vált a Mozgó Könyvek közhasznú kezdeményezése, miután elérhetővé tették online a könyves szekerek kínálatát, köztük ingyenes műveket is. A szervezet következő célja, hogy elérjék a külhoni magyarokat is.

Online gurulnak a könyves szekerek
Újranyitás előtt átfertőtlenítik majd a köteteket. Kötelező lesz a gumikesztyű
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A járványhelyzet, a kényszerű karantén szükségszerűen befelé fordulásra késztette emberek tömegeit, azokat is, akik hozzászoktak a pezsgő társas élethez. Ilyen időkben a legjobb megoldás, ha megtanulunk egy kicsit valóban elmerülni önmagunkban. Ehhez pedig a legjobb eszköz még mindig egy igazán jó olvasmány.

A veszélyhelyzet kihirdetése után a budapestiek számára ismerős Mozgó Könyvek szekerei is kénytelenek voltak bezárni, amelyek minőségi irodalommal látták el az utcán odatévedőket, méltányos áron. Jó hír azonban, hogy a szekerek újra kinyitottak, igaz, többnyire csak webshop formájában.

„A fejlesztéseket már novemberben elkezdtük, kifejezetten azért, hogy ha rossz idő esetén zárva kell tartani a szekereket, online is elérhető legyen a kínálat” – mondta lapunknak Boda István, a szekereket üzemeltető Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke, hozzátéve, a digitalizálással egyszersmind szerették volna vidékre is eljuttatni könyveiket. Innen pedig már csak egy ugrás, hogy elérjék a külhoni magyarokat is a vírusveszélyes időszak elmúltával.

„A helyzet kialakulása után hamar elkezdtek az ország minden pontjáról rendelni tőlünk. És ez is volt a cél, hogy ellássuk némi kulturális táplálékkal a magyarokat hóban-fagyban, még akár járvány idején is” – hangsúlyozta. A szervezet a néhány száz forintért beszerezhető klasszikusok mellett nulla forintért ifjúsági regényeket és kötelező olvasmányokat is elérhetővé tesz. „Az eredeti ötlet az volt, hogy tartsuk otthon az embereket, adjunk olvasnivalót a kezükbe, és szakítsuk el őket egy kicsit a képernyő elől” – mesélte az elnök.

Felvásárlással a járvány alatt nem foglalkoznak, de adományokat továbbra is fogadnak a megfelelő óvintézkedések betartása mellett. Boda István kiemelte, munkatársaik nem mennek be az adományozók házába, hanem megkérik őket, hogy hagyják a könyveket az ajtó előtt, lezárt dobozban, amelyeket maszkban, kesztyűben gyűjtenek be. Ha újra megnyithatnak, valamennyi könyvet alkoholos tisztítószerrel fertőtlenítik kikerülés előtt, míg a szekereknél gumikesztyűket biztosítanak a vásárlóknak, arra kérve őket, csak abban fogják meg a könyveket.

Az egyesület egy újabb kampányba is belevetette magát. „Először a II. kerületi önkormányzat vetette fel, hogy a nulla forintos könyveinkből ajándékozzunk kerületi idősotthonok lakóinak. Természetesen igent mondtunk, és felajánlottunk négy-ötszáz könyvet, amiket elosztanak a különböző intézményekben” – magyarázta az elnök. Innen jött az ötlet, hogy felveszik a kapcsolatot további önkormányzatokkal is, hogy segítsenek eljuttatni a könyveket szociális intézményekbe. Országos kampányban gondolkodnak, de ez költséges, ezért a megvalósításhoz partnereket keresnek. „Úgy látom, hogy a nemesebb kulturális célokra hajlandók adományozni az emberek, ezért próbáljuk megszólítani a felelősen gondolkodó vállalkozásokat vagy akár magánszemélyeket. Sok kis adományból összejöhet annyi, hogy vidékre is eljuthassunk” – tette hozzá Boda István. A járványveszély után szívesen fogadják önkéntesek jelentkezését is a Mozgó Könyvek megújult Facebook-oldalán, ahol már irodalmi hírekkel, érdekességekkel is várják az olvasókat.

Kapcsolódó írásaink