Krónika

Még nem nyílnak a strandok kapui

Egyelőre várnunk kell, hogy élvezhessük a hazai fürdőkultúrát – A Magyar Fürdőszövetség szerint felelőtlenség volna újranyitni a kormányzati részletszabályok ismerete nélkül

Biztosan lehet majd strandolni és fürdőzni idén nyáron, de a biztonságos működéshez még koránt sincs minden kérdés tisztázva.

Még nem nyílnak a strandok kapui
Néhány hétre szükség van, hogy újra működhessenek a létesítmények
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar kormány április 30-i rendelete értelmében tegnaptól Budapest és Pest megye kivételével újranyithatnak a strandok és a szabadtéri fürdők. Ám ez jelenleg még inkább csak elvi lehetőség, a nyitáshoz szükséges biztonsági szabályokért ugyanis a látogatóhely üzemeltetője felelős, így például annak eldöntéséért is, hogy mekkora legyen az egyszerre fogadható vendégek maximális létszáma. Ez utóbbit Bécsben például – ahol május végétől nyithat meg a város 38 strandja – egyebek mellett online jegyrendszerrel oldják meg, valamint medencénként is megszabják a maximális férőhelyeket.

Lapunk megkeresésére Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke közölte, a kormányrendelet újranyitásra vonatkozó szövege jogilag és szakmailag is többféleképpen értelmezhető, ezért a szövetség arra kéri tagjait, higgadtan és óvatos fenntartással értelmezzék azt, illetve várják meg a kormányzati részletszabályokat, azok ismerete nélkül ugyanis felelőtlenség volna kinyitni. A napokban egyeztetnek a biztonsági, higiéniai és üzemeltetési részletszabályokról a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel.

Mint mondta, a legtöbb fürdő eleve úgy tervezte, hogy május végén nyithat újra, ezért nincs értelme „újranyitási háziversenybe” hajszolni őket a május 4-i megengedő határidő miatt. Jelenleg szinte valamennyi egység üzemszünetet tart,
a biztonságos és felelősségteljes működéshez jellemzően két-három hétre is szükség van, a következő bő egy hétben pedig maximum húsz fok körüli legmagasabb napi hőmérséklet várható, ezért a strandok tömeges újranyitása még jó ideig
biztosan nem lesz terítéken.

Kérdésünkre kifejtette, a szabadtéri létesítmények és a nagy légterű, belső medenceterek nem hordoznak több kockázatot, mint egy városi park, bevásárlóközpont vagy közintézmény, a klóros vízkezelésnek köszönhetően pedig a vírus azonnal elpusztul a fürdővízben, ezért helyesnek tartja, hogy szigorú rend mellett újranyithatnak a strandok.

– Biztosan ki fognak nyitni a fürdők nyárra, lehet menni strandolni is, de egyelőre még sok kérdés tisztázásra vár – hangsúlyozta Boros László Attila, arra kérve a magyar fürdővendégeket, idén a rövidebb–hosszabb nyaralást tervezzék hazánk csodálatos fürdővárosainak egyikébe. Ezzel ugyanis sokat segítenek a tizennyolcezer munkahelyet biztosító magyar fürdőszektor talpra állásában is.

Kapcsolódó írásaink