Krónika

Kalapáccsal verte agyon a fia Szilágyi Istvánt

Mint arról korábban beszámoltunk, holtan találták vasárnap reggel a Lópici Gáspárt megformáló 83 éves színészt, Szilágyi Istvánt. Fiával, Péterrel rendkívül konfliktusos volt a kapcsolata, amely tragikus véget ért: a 49 éves férfi agyonverte édesapját egy kalapáccsal.

Kalapáccsal verte agyon a fia Szilágyi Istvánt
Szinte borítékolható volt a tragédia, sorozatos volt a családban a vita
Fotó: Port.hu

A Blikk értesülései szerint a színművész felesége, Humenyánszky Jolán zokogva szaladt át vasárnap reggel fél nyolc után néhány perccel a házuk melletti kisboltba, ahol arra kérte a dolgozókat, hogy segítsenek neki, mert a fia, Péter bántja a férjét, és attól fél, hogy megöli. A bolt tulajdonosa hívta a mentőket és a rendőrséget, míg az egyik vevő, Sándor úgy döntött, nem vár, megpróbál segíteni.

Egy percig sem gondolkodtam. Tudtam, hogy azonnal tenni kell valamit – mesélte a lapnak Sándor, aki elé a házba belépve borzalmas kép tárult: Szilágyiék otthonában mindent vér borított.

István a földön feküdt, súlyos fejsérülései voltak, oda sújthatott le a fia egy kalapáccsal, talán többször is. Lehajoltam hozzá, szólongattam, de nem is tudom, élt-e még – idézte fel a tragikus eseményeket a férfi, aki a színész fiát az ágyon ülve találta.

Csak nézett előre, majd hirtelen matatni kezdett valamit. Megijedtem, hogy bántani akar vagy újra nekiesne az apjának, ezért megszólítottam. Elindult felém és átöleltem, hogy lefogjam a kezét. Akkor láttam, hogy csupa vér mindene, az én kabátom is akkor lett véres.

Ezután Sándor mintegy tíz percig - a rendőrök érkeztéig - szóval tartotta a férfit, aki ekkor egyáltalán nem tűnt ingerültnek.

A régi sérelmeit hajtogatta, hogy az apja húsz éve eltörte a hátát és hogy mennyit bántották őt korábban. Próbáltam nyugtatni, majd megérkeztek a rendőrök, és engem Szilágyi feleségével együtt bevittek kihallgatásra. Jolika nyugodt volt a kocsiban, lehet, sokkot kapott vagy fel sem fogta, mi történt. Úgy terveztük, mi ketten együtt jövünk haza, de Péter őrjöngeni kezdett a rendőrségen, alig lehetett lefogni, mintha valami rohama lett volna, ezért Jolika még maradt – elevenítette fel az emlékeket borzongva Sándor.

Szinte borítékolható volt a tragédia

A szomszédok beszámolója szerint számítani lehetett erre a szörnyű tragédiára, hiszen nem először merült fel, hogy Péter bántalmazza idős szüleit, amelyet azonban a Szilágyi házaspár szinte mindig tagadott.

Egy, a közelben lakó kétgyermekes anyuka elmondása szerint Péternél nagyon komoly problémák lehettek, gyakran zengett a ház Szilágyiék vitájától. Az egész utca erről beszélt. 

Három hete a tűzoltók is kijöttek, mert a fiú a kerítés mellett akkora tüzet rakott, hogy a kapu is meggyulladt, ő pedig csak ült, nézte és nevetett. Félelmetes jelenet volt, mi pedig rettegtünk ettől az embertől – árulta el a szomszéd.

A színművész utolsó éveiben rendkívül szegényes körülmények között élt Rákosligeten, ahol a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai segítették őt mindennapi életvitelében. Baricz Dezső Szilárd, a szeretetszolgálat egyik munkatársa legutóbb múlt csütörtökön járt a romos kis házban, s érezte, hogy baj történhet.

Korábban is rengetegszer láttam Pista bácsin és Jolika nénin zúzódásokat, kék-zöld foltokat, de mindig makacsul állították, elestek. Amikor legutóbb náluk jártam, Péter furcsán viselkedett. Azt mondta, érzi, hogy jön egy roham és el kell mennie, különben vér fog folyni itthon. Jolika ekkor jegyezte meg, hogy a fiuk időnként megveri őket, de István még ekkor is tagadott – emlékezett vissza Baricz, aki a tragédia után a helyszínre sietett, és órákig várakozott a helyszínen.

Nagyon aranyos emberek voltak, nem tudom, miért védték a fiukat. Nemrég gyűjtést szerveztünk nekik, szerettük volna felújítani a házukat, de azt gondolom, ez a pénz már a temetésre megy, mert a családnak nincs egy fillérje sem. Jolika néninek pedig keresünk szállást, hogy ne kelljen visszamennie abba a házba, ahol a fia megölte a férjét – mondta Baricz.

A valóság torzítása védekezés

A  házaspár mindig védte Pétert, még akkor is, amikor korábban annyira megverte a színészt, hogy több bordája is eltört.

A valóság torzítása, tehát amikor a bántalmazott fél azt mondja, nem ütötték meg, hanem elesett, védekezés. Az azzal való szembesülés, hogy mit tett vele a bántalmazó, sokkal nagyobb fájdalmat okoz, mint a fizikai abúzus. Az biztos, hogy a szülők szerették a gyermeküket és mindig a jót keresték benne. Nem kizárt, hogy a történtek után az édesanya sem védi már olyan elvakultan a fiát, mint korábban – mondta a lapnak Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

Lópici Gáspárt imádta az ország

1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, az egri Gárdonyi Géza Színházhoz szerződött. 1965-től 1973-ig az Irodalmi Színpad, 1973 és 1975 között a Vidám Színpad tagja volt. 1975-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, 1976-ban a Vígszínház tagja lett. A Mafilm társulatához 1979-ben került. Karakterszerepeket alakított.

Az 1959-ben készült Égrenyíló ablak című filmben állt először kamera elé. Országosan ismertté 1968-ban Sípos úr figurájának megformálása tette a Bors című tévéfilmsorozatban. Legnagyobb sikerét az 1974-es Keménykalap és krumpliorr című tévésorozatban aratta a plakátragasztó Lópici Gáspár szerepéért. 1998-tól a Győri Nemzeti Színház tagja volt 2016-ban történt nyugdíjazásáig.

Az 1990-es években a lottó reklámarca is volt, a filmklipekben jellemzően egy hatalmas kupac készpénz szertelenül boldog tulajdonosát alakította.

Kapcsolódó írásaink

Elhunyt Szilágyi István

ĀSaját fia ölhette meg a színészt rákosligeti házában,kezdeményezték a gyanúsított letartóztatását